To najważniejszy posiłek dnia. Po nocnej przerwie dostarcza nowej porcji energii i składników odżywczych. Dlatego też nie wychodź bez śniadania z domu! Dziś mamy dla was pięć propozycji na smaczne poranne posiłki.
O tym, że śniadanie to podstawowy posiłek i powinno się go jeść każdego ranka, wiemy wszyscy. Niestety, nie zawsze się to udaje. Liczymy na to, że to się zmieni. Co ląduje na naszych talerzach? Z tym jest różnie. Do niedawna królową śniadań była owsianka, teraz królują jajka w każdej postaci.
— Komponując posiłek pamiętajmy, że białko powinno być podstawą śniadania, mogą to być właśnie jajka, ale też kawałek mięsa, ryba czy twaróg (najlepiej kozi) lub strączki — mówi Natalia Ulewicz, dietetyk kliniczny. — Dodatki zależą od naszego rytmu dnia, aktywności, celu i zaleceń. Dla wielu osób lepszą opcją będą śniadania białkowo-tłuszczowe, dla innych z dodatkiem węglowodanów. Nie jest to natomiast regułą i zbyt ogólnym jest uznawanie, że jedyna opcja to jako posiłek. Przygotowałam pięć zdrowych propozycji na śniadanie.
— Komponując posiłek pamiętajmy, że białko powinno być podstawą śniadania, mogą to być właśnie jajka, ale też kawałek mięsa, ryba czy twaróg (najlepiej kozi) lub strączki — mówi Natalia Ulewicz, dietetyk kliniczny. — Dodatki zależą od naszego rytmu dnia, aktywności, celu i zaleceń. Dla wielu osób lepszą opcją będą śniadania białkowo-tłuszczowe, dla innych z dodatkiem węglowodanów. Nie jest to natomiast regułą i zbyt ogólnym jest uznawanie, że jedyna opcja to jako posiłek. Przygotowałam pięć zdrowych propozycji na śniadanie.
Omlet owocowy
Składniki: 4 jaja, 1 łyżka karobu lub kakao, szczypta erytrytolu lub odrobina miodu, szczypta cynamonu, szczypta kurkumy.
Przygotowanie: Wbij jaja do miski, dodaj kakao, erytrytol, cynamon oraz kurkumę i rozbełtaj widelcem. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane i wlej jajka. Smaż aż omlet zrumieni się z obu stron. Podaj z dowolnymi świeżymi owocami oraz z odrobiną mleka kokosowego na wierzch, możesz zrobić też mus.
Sałatka grecka
Składniki: 3 pomidory, 2 ogórki zielone, 2 małe cebule, 80 g czarnych oliwek, 150-200 g sera feta prawdziwego (kozi, owczy), oliwa, sól i czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie: Pomidory umyj i pokrój w dość dużą kostkę. Ogórki umyj, jednego obierz, a drugiego zostaw ze skórką. Pokrój w kawałki. Cebule obierz i pokrój w plasterki. Oliwki, jeśli mają pestki, wydryluj poprzez naciśnięcie nożem. Ser rozdrobnij krojąc w grube pasy lub kostkę. W misce wymieszaj pomidory z ogórkami, cebulą, oliwkami, serem. Polej obficie oliwą i podaj ze świeżo mielonym pieprzem.
Tofucznica
Składniki: 2 spore cebule, kostka tofu, 4 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, sól do smaku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mieszanki curry
Przygotowanie: Cebule obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż lekko na oleju. W oddzielnym talerzu rozgnieć widelcem tofu. Do cebuli dodaj tofu i wymieszaj. Zacznie się ono lekko topić i stanie się miękkie. Musi się tylko podgrzać i zmięknąć. Na koniec dodaj mleko roślinne z przyprawami i wymieszaj. Nałóż na talerz i zjedz z warzywami.
Mus z wątróbki z awokado, orzechami i roszponką
Składniki: 150 g wątróbki drobiowej, jedno dojrzałe awokado, 20 g orzechów włoskich, spora ilość roszponki, 50 ml bulionu drobiowego, sól, pieprz, 20 g masła klarowanego, 10 g miodu
Przygotowanie: Wątróbkę gotuj kilka minut, tak aby jej nie wysuszyć, następnie zmiksuj dokładnie razem z awokado, bulionem i masłem klarowanym. Dodaj potarte na drobnych oczkach orzechy, miód, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie szpatułką. Mus można podawać na ciepło i na zimno razem z roszponką.
Ryba z sałatką z cukinii i pomidorów
Składniki: 100 g pomidorów koktajlowych, cukinia, kalarepa, 2 marchewki, 2 łyżki soku z cytryny, sól himalajska, 4 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki orzechów włoskich.
Przygotowanie: Pomidory umyj, pokrój na połówki, usuń twarde szypułki. Cukinię umyj i oczyść, a następnie pokrój w cienkie słupki. Kalarepę i marchewkę umyj, obierz ze skóry i strugaj na cienkie plasterki. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i solą. Wyciśnij czosnek i dodaj do sosu. Nałóż na talerze po łyżce sosu. Ułóż warzywa i polej je resztą sosu. Całość przybierz listkami natki pietruszki i orzechami włoskimi. Zjedz do tego 100 g gotowanej ryby.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez