Wigilijne dania nie muszą być ciężkie i tłuste. Cieszcie się bożonarodzeniowymi smakami bez wyrzutów. Oto przepisy na smaczne dania dietetyka klinicznego Tomasza Chudzińskiego, które bez problemu mogą się znaleźć na świątecznym stole. Gwarantujemy, że są pyszne i małokaloryczne!
Śledziowe koreczki z cebulą
(porcja to około 100 kcal)
Składniki:
200 g śledzia typu matjas
100 g cebuli
sok z połowy cytryny
łyżeczka oliwy
3 ziela angielskie, liść laurowy, pieprz
Przygotowanie: Skosztuj kontrolnie, jak słone są filety śledziowe i czy wymagają namoczenia. Jeśli są mocno słone, zalej je zimną wodą i mocz minimum godzinę. Cebulę drobno pokrój w kostkę, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i dodaj trochę wody, aby powstała marynata, którą posmarujesz śledzie. Dopraw marynatę odrobiną pieprzu, posmaruj filety śledziowe z obu stron. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zamknij śledzie w pojemniku. Odstaw na noc aż smaki się “przegryzą”.
Delikatny krem z buraków
(porcja - ok. 110 kcal)
Składniki:
1 kg małych buraków
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu przygotowanego na bazie włoszczyzny i udka z kurczaka
2 łyżki octu winnego
łyżeczka oliwy
sól, pieprz, 2 liście laurowe
4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie: Buraki umyj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na papierze do pieczenia przez 1 godzinę. W garnku podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę. Gdy buraki się upieką, obierz je ze skórki – uważaj, aby się nie poparzyć. Pokrój je w ćwiartki i wrzuć do garnka. Zalej bulionem i dodaj listki laurowe. Gotuj około 10 minut, a następnie wyjmij liście laurowe i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj ocet winny do smaku. Zupę krem z buraków podawaj z łyżką jogurtu naturalnego
Pieczona makrela z koprem włoskim i mandarynką
(porcja po 300 kcal)
Składniki:
1 świeża makrela - 200 g
pół główki kopru włoskiego (200 g)
2 mandarynki (100 g)
sok z cytryny
2 nieduże ziemniaki (160 g)
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach przez 20 minut. Oczyść makrelę. Koper włoski pokrój w kostkę i duś z odrobiną wody przez 10 minut – dopraw solą, pieprzem i oregano. Rybę skrop w środku sokiem z 1 mandarynki i sokiem z cytryny. Natnij skórę makreli w poprzek. W nacięcia nalej sok z mandarynki, dopraw solą i pieprzem. Do środka ryby włóż część uduszonego kopru włoskiego, resztę wyłóż w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia włóż rybę i pokrojone w plasterki ziemniaki. Udekoruj cząstkami mandarynki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Uszka z grzybami i kapustą
(porcja 150 kcal)
Ciasto:
400 g mąki
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
300 g kapusty kiszonej
20 g suszonych grzybów
pół cebuli 50 g
sól, pieprz do smaku
3-4 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżeczka oliwy
Przygotowanie: Grzyby ugotuj do miękkości i drobno je pokrój. Cebulę drobniutko posiekaj i podsmaż. Kapustę gotuj aż będzie miękka. Następnie wyciśnij sok i drobno ją pokrój. Grzyby, kapustę i cebulę połącz i razem podsmaż z liśćmi laurowymi. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed nałożeniem farszu, usuń liście laurowe. Wymieszaj składniki na ciasto, wodę dodawaj stopniowo, aby uzyskać dobrą konsystencję. Odstaw ciasto na 15 minut pod przykryciem. Cienko rozwałkuj ciasto i pokrój na małe kwadraty o bokach ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę farszu i złóż na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta sklej ze sobą, aby powstały uszka. Gotuj w osolonej wodzie aż do wypłynięcia uszek na powierzchnię.
Domowa przyprawa do piernika
50 g cynamonu
20 g goździków całych
10 g mielonego imbiru
15 g mielonego kardamonu
15 g mielonej gałki muszkatołowej
kilka ziarenek anyżu
Goździki roztłucz w moździerzu na proszek razem z anyżem. Wmieszaj wszystkie przyprawy i zamknij w szczelnym opakowaniu.
Fit pierniczki owsiane ze zdrowym lukrem
(po 100 kcal /sztuka)
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki owsianej
80 g oleju kokosowego
1 jajko
4 łyżki miodu 60 g
łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
łyżka gorzkiego kakao 10 g
4 łyżki cukru pudru brzozowego/pudru z erytrytolu 40 g
Przygotowanie: Olej i miód podgrzej, jeśli nie są w stanie płynnym. Wysyp mąkę na stolnicę, dodaj proszek i sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj olej i miód, przyprawę do piernika i dokładnie ugnieć ciasto (możesz to zrobić w robocie kuchennym). Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, włóż je do lodówki na chwilę. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wycinaj dowolne kształty pierniczków. Ze ścinków zrób ręcznie okrągłe ciastka. Piecz w 180 stopniach na blasze przykrytej papierem do pieczenia przez 10 minut (nie dłużej, bo pierniczki szybko się przypalają!).
Słodkości świąteczne w wersji fit - KLIKNIJ!
Komentarze (1)
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Real #2136757 | 79.184.*.* 16 gru 2016 16:31
Zupełnie was pogięło z tym "fit"i "nowoczesnością" . Wigilijna kolacja w/g tradycji i Kościoła jest POSTNA. Moi Rodzice przygotowywali (ja też) tylko wyznaczone potrawy. Nie było w nich nawet śmietany czy mleka - bo te składniki były już zbyt "rozpustne" Kolacja ma być skromna i postna. Odpadają jakieś kremy, sremy, koper włoski czy mandarynka. W kolacji wigilijnej nie ma miejsca na wytworność, elegancję bo stąd już tylko krok do rozpasania (oczywiście w kategoriach kulinarnych :):):) A już MAKRELA to wogóle nie wiem skąd jako potrawa wigilijna?....
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-4) ! odpowiedz na ten komentarz