Słodkości świąteczne w wersji fit

2016-12-19 18:54:27 (ost. akt: 2016-12-19 19:01:13)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Oto przepisy na dietetyczne ciasta i ciasteczka, które bez problemu mogą się znaleźć na świątecznym stole. Proponuje Aleksandra Pasich, dietetyczka z Olsztyna. Smacznego!

Serniczki bananowe
Składniki:

- ser twarogowy chudy (200g)
- banan (1 sztuka – duży)
- jajko (1 sztuka)

Dodatkowo (opcjonalnie):
- rodzynki (20g)
- czekolada gorzka (20g)

Przygotowanie: Twaróg, banana i jajko zmiksować na gładką masę. Można dodać rodzynki do masy i całość wlać do foremek na muffiny. Piec około 30 minut w 180°C. Ciepłe serniczki można posypać startą czekoladą.


Fot. Aleksandra Pasich
Ciasto czekoladowe z fasoli
Składniki:

- banan (1 sztuka - duży)
- fasola czerwona konserwowa (puszka 400g, po odsączeniu 240g fasoli)
- jajka (2 sztuki)
- kakao naturalne w proszku (2 łyżki)
- miód pszczeli (1 łyżka)
- czekolada gorzka (1/2 tabliczki o jak największej zawartości kakao – min. 70%)
- soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)

Dodatkowo (opcjonalnie)
- wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie: Fasolę przepłukać z zalewy na sitku. Zblendować ją z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do niewielkiej foremki o wymiarach 11x20cm (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Foremkę umieścić w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasto piec około 35-40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać startą czekoladą na ciepłe ciasto, żeby się rozpuściła i dodatkowo wiórkami kokosowymi.


Fot. Aleksandra Pasich
Placuszki bananowe
Składniki:
- banan (1 sztuka - średni)
- płatki owsiane (3 łyżki)
- jajko (1 sztuka)

Dodatkowo (opcjonalnie):
- miód (1 łyżeczka)
- cynamon (szczypta)

Przygotowanie: Banana rozgnieść lub zmiksować z płatkami i jajkiem. Smażyć na rumiano z obu stron. Całość można polać miodem i posypać cynamonem.


Fot. Aleksandra Pasich
Ciasto jogurtowe z owocami
Składniki:

- banany (2 sztuki-średnie)
- mąka pełnoziarnista (3 łyżki)
- jajka (2 sztuki)
- jogurt naturalny (małe opakowanie)
- miód pszczeli (1 łyżka)
- soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
- owoce (śliwki, mrożone jagody, borówki, maliny lub inne ulubione owoce)

Przygotowanie: Ubić białka ze szczyptą soli, dodać żółtka, jogurt i miód. Następnie przesiać mąkę i sodę – dodać do masy. Dołożyć rozdrobnionego banana i całość zblendować na gładką masę. Wlać do foremki o średnicy ok 15-20 cm. Na wierz ułożyć owoce i piec przez 30 min w 180 stopniach.


Święta Bożego Narodzenia o smaku fit! [PRZEPISY] - KLIKNIJ!



Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB