Fit menu na Walentynki!

2017-02-14 08:03:41 (ost. akt: 2017-02-15 11:50:18)

Autor zdjęcia: Aleksandra Pasich

Podziel się:

Walentynkowe śniadanie, coś na deser i na obiad. Oto propozycje dietetyczki Aleksandra Pasich.

Walentynkowe śniadanie: Omlet z warzywami
Składniki na porcję dla dwóch osób (dwa omlety):
240 g jaja kurze (4 sztuki)
100 g papryka
100 g pomidor
100 g mozzarella
60 g szynka szwarcwaldzka
olej rzepakowy/kokosowy
sól, pieprz,szczypiorek, ketchup lub sos chilli, rukola

Przygotowanie: Jajka rozbić do miseczki i rozbełtać z przyprawami. Smażyć na patelni do naleśników. Pokroić szynkę w paseczki, mozzarellę, paprykę i pomidora w kostkę. Na usmażonego omleta nałożyć pokrojone składniki, dodatkowo jeszcze rukolę, szczypiorek i sos chilli lub ketchup.


Walentynkowy obiad: Burgery z wołowiny z warzywami i sosem czosnkowym
Składniki na porcję dla dwóch osób (czyli dwa burgery):
200 g bułki grahamki (2 sztuki duże)
200 g mięso wołowe (mielone)
50 g cebula (4 plastry)
50 g pomidor (4 plastry)
50 g ogórek świeży lub kiszony (8 plasterków)
30 g ser żółty
100 g jogurt naturalny (lub grecki)
olej rzepakowy/kokosowy (do usmażenia mięsa)
kapusta pekińska lub sałata lodowa (kilka porwanych liści)
czosnek (ząbek), koperek, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie: Mięso mielone wygnieść z przyprawami i uformować płaskie kotlety wielkości bułki i usmażyć. Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Sosem posmarować przekrojoną na pół bułkę (pierw można bułkę podpiec w piekarniku lub na suchej patelni w zależności od preferencji). Następnie nałożyć porwaną sałatę lub kapustę pekińską, potem kotlet wołowy, następnie żółty ser, plastry pomidora, ogórka i cebulę. Bułkę złożyć i cieszyć się jej smakiem.

Walentynkowy deser: Lody truskawkowe
Składniki na porcję dla dwóch osób:
450 g truskawek mrożonych
25 g miód pszczeli
100 g jogurt grecki

Przygotowanie:Wszystkie składniki zblendować razem na gładką masę.


Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB