Awokado. Egzotyczna gruszka na twoim stole

2017-02-27 12:11:29 (ost. akt: 2017-02-27 12:22:37)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Niektórzy podchodzą do tego owocu dość sceptycznie, a trzeba pamiętać, że awokado kryje w sobie ogromne pokłady tłuszczów, witamin i minerałów dobroczynnych dla naszego zdrowia. Dziś propozycja na ostro i na słodko.

- Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem (160 kcal na 100g), a jednocześnie wykazującym właściwości sprzyjające odchudzaniu – przekonuje Aleksandra Pasich, dietetyczka. - W awokado dominuje kwas oleinowy, który tłumi głód, a ponadto obniża poziom cholesterolu LDL. Owoc zawiera także kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6, które wspierają działanie układu sercowo-naczyniowego.
Jest też dobrym źródłem witamin A, E i witamin z grupy B. Ponadto dobrze wpływa na wzrok ze względu na zawartość luteiny. Zawiera także potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz magnez usprawniający funkcjonowanie układu nerwowego.
- Spożywanie pół awokado dziennie wpływa na zmniejszenie odczucia głodu i podnosi poziom sytości. Duża zawartość luteiny i zeaksantyny wpływa korzystnie na wzrok i chroni skórę przed powstawaniem zmarszczek. Awokado pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodanie awokado do świeżych warzyw zwiększa absorpcję witamin. Awokado działa też przeciwnowotworowo – obniża zachorowalność na raka prostaty. Można je dodać jako dodatek do sałatek, na jego bazie przygotować pasty, dipy oraz różne słodkości – dodaje Aleksandra Pasich.


Nutella z awokado

Składniki:
- awokado (1 średniej wielkości)
- banan (1 średniej wielkości)
- kakao naturalne ciemne (1-2 łyżki)

Dodatkowo (opcjonalnie):
- orzechy laskowe
- miód
Przygotowanie: Obierz awokado i banana, a następnie pokrój i zblenduj z kakao na gładką masę. Na tym etapie można też dodać orzechy laskowe, ale najpierw należy je podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać i wrzuć do gotowej nutelli. Jeżeli taka wersja jest za mało słodka, możesz dodać miód.


Guacamole
Składniki:
- awokado (1 średniej wielkości)
- czosnek (1 ząbek)
- limonka (sok)
- papryczka chilli lub tabasco
- szczypta soli
Przygotowanie: Awokado obierz i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, sok z limonki i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko delikatnie wymieszać. Pastę schłodź w lodówce. Można podawać guacamole jako dip do tortilli lub jako pastę do pieczywa.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB