Przygotuj w domowych warunkach dania niczym z najlepszych restauracji. To bardzo zdrowe i odżywcze przepisy, którymi zaskoczysz niejednego gościa. Gwarantują to Natalia Ulewicz, dietetyk kliniczny, i Łukasz Wojtas, szef kuchni.
Tabbouleh z kaszy jaglanej
(przepis na 3 porcje)
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
2 papryki
1 średni ogórek
100 g orzeszków pinii
pęczek natki pietruszki
5 łyżek oleju z orzecha włoskiego
sok z jednej cytryny
Przygotowanie: Kaszę gotujemy około 7 minut i hartujmy. Dodajemy do niej posiekane w kostkę paprykę i ogórka. Dodajemy także sparzone orzeszki
pinii i resztę składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Na koniec polewamy olejem z orzechów włoskich. Możemy dodać także świeże kiełki, np. lucerny, to bogactwo składników mineralnych!
Dorsz z purée z marchewki i anyżu
(przepis na 2 porcje)
Składniki:
400 g dorsza
40 g soli himalajskiej
200 ml wody źródlanej
250 g marchwi
gwiazdek anyżu
dwie gałązki estragonu
dwie gałązki tymianku
100 ml bulionu
50 ml mleka kokosowego
2 pomarańcze
Przygotowanie: Marchew kroimy w kostkę. W suchym garnku prażymy anyż z tymiankiem i estragonem. Dodajemy marchew i łyżkę masła klarowanego
i smażymy dalej przez 15 minut. Następnie zalewamy wszystko bulionem i mlekiem kokosowym i gotujemy, aż marchewka całkowicie zmięknie. Przed zmiksowaniem wyciągamy gwiazdkę anyżową. Z wody i soli tworzymy roztwór, w którym umieszczamy rybę na 20 minut. Po tym czasie osuszamy ją i wkładamy do piekarnika na 60 stopni i pieczemy 15 minut. Z pomarańczy wycinamy filety
i układamy na talerzu razem z rybą i purée.
Panna cotta z białych warzyw ze smażoną kaszą gryczaną i gruszką w zalewie
(przepis na 2 porcje)
Składniki — panna cotta:
600 g soku z białych warzyw (pietruszka, seler, koper włoski)
240 g śmietanki 30%
50 g soku z cytryny
50 g ksylitolu
20 g żelatyny w płatku
Przygotowanie: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku bądź thermomixie i podgrzewamy do 80 stopni. Doda-
jemy żelatynę i przelewamy do foremek ( jeśli chcemy wyjąć na talerz) bądź do słoików ( jeśli chcemy w nich serwować).
Składniki — gruszki w zalewie:
4 gruszki
100 ml octu z białego wina
100 ml białego wina
1/2 łaski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: Cynamon prażymy w suchym garnku. Całość zalewamy winem i octem. Dodajemy wanilię. Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Umieszczamy w zalewie, zagotowujemy i studzimy. Kaszę smażymy na chrupko w oleju kokosowym w 180 stopniach i studzimy na ręczniku papierowym.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez