Pomidor – nasz superfood [PRZEPISY]

2017-09-26 17:55:10 (ost. akt: 2017-09-26 12:01:40)

Autor zdjęcia: valeria_aksakova / Freepik

Podziel się:

Są wyjątkowo smaczne, dostarczają niewielu kalorii. Pomidory, bo o nich mowa, to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Jedz je na zdrowie!

- Pomidory zawierają w sobie całą gamę składników o działaniu prozdrowotnym, a na szczególną uwagę zasługuje likopen. To właśnie on odpowiada za czerwoną barwę warzywa, ale nie tylko – jest bardzo silnym przeciwutleniaczem! – przekonuje Milena Suchowiecka, dietetyk kliniczny i dodaje: - Ponadto warzywa te są bogatym źródłem witaminy C i E oraz beta-karotenu i flawonoidów, co potęguje właściwości antyoksydacyjne pomidorów. Kolejnym cennym składnikiem są witaminy z grupy B, PP i K, a także paleta składników mineralnych – wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt i przede wszystkim potas.

Dlaczego pomidory warto włączyć do codziennej diety? Oto 8 powodów naszej ekspertki!
1. Wspomagają walkę z nadprogramowymi kilogramami – to tylko około 15 kcal na 100 g!
2. Wpływają pozytywnie na urodę – witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast witaminy A i E działają nawilżająco i przeciwzmarszczkowo.
3. Dzięki dużej zawartości witaminy C, poprawiają odporność organizmu.
4. Wspomagają procesy trawienne ze względu na zawartość błonnika, a szczególnie jego rozpuszczalnej w wodzie frakcji – pektyn.
5. Pomagają regulować gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dzięki czemu zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie.
6. Mają działanie przeciwnowotworowe – wykazano, że likopen chroni komórki przed uszkodzeniami, a tym samym obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, płuc, piersi oraz przewodu pokarmowego. W walce stają również kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy.
7. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz obniżają ciśnienie tętnicze, a to dzięki sporej zawartości potasu oraz likopenu.
8. Chronią skórę przed oparzeniami, dzięki zdolności do absorbowania promieniowania UV przez likopen.


- Obecnie na rynku spotkać można różne odmiany pomidorów, nie tylko najpopularniejsze czerwone, ale również żółte i zielone. Największą dawkę cennego likopenu mają pomidory czerwone, natomiast zielone mają więcej tomatyny, która może być szkodliwa dla naszego organizmu i wywoływać m.in. bóle głowy. Najpopularniejsze gatunki pomidorów to okrągłe gruntowe – najczęściej spotykane i najlepsze na przetwory, duże „malinowe” o sporej zawartości soku, „karłowe” w gronach o intensywnym smaku, „bawole serca” o podłużnym kształcie i mięsistym, twardym miąższu oraz małe pomidorki koktajlowe – mówi dietetyczka.

Warto też wspomnieć, że nie tylko świeży pomidor, ale również jego przetwory są niezwykle cenne dla zdrowia!
- Czy wiesz, że takie procesy jak rozdrabnianie, ucieranie, mielenie czy ogrzewanie zwiększają biodostępność likopenu? Dzieje się tak na skutek niszczenia struktur białkowych, a co za tym idzie – likopen może być łatwiej wykorzystany przez organizm. Wiele osób pomyśli, co w takim razie z popularnym ketchupem? Pamiętajmy, że mimo wszystko jest to produkt ze sporą ilością różnorodnych dodatków oraz cukru, natomiast dobrą alternatywą będzie ketchup domowej roboty.

Należałoby również wspomnieć o popularnym stwierdzeniu, aby nie łączyć pomidora z ogórkiem. Zawarty w ogórku enzym askorbinaza rozkłada witaminę C zawartą w pomidorze, natomiast źródeł witaminy C jest na co dzień tak dużo, że zjedzenie jednego posiłku w takim połączeniu nie powinno zaszkodzić. Warto też zauważyć, że pomidory mają znacznie więcej cennych składników, których wspomniany enzym nie niszczy, jak chociażby likopen – stwierdza Milena Suchowiecka i proponuje przepisy.

Łososiowa zupa z ciecierzycą
· Ciecierzyca konserwowa, 1 puszka
· Oliwa z oliwek, 1 łyżka
· Ziemniaki, 3 szt.
· Łosoś filet, 1 filet
· Pomidory suszone w oleju, 5 szt.
· Koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki
· Bulion warzywny, 1-1,5 litra
· Papryka słodka i ostra, majeranek, tymianek, koperek
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać ciecierzycę, szczyptę soli himalajskiej, pieprzu i pozostałych przypraw, zalać bulionem. Łososia i pomidory suszone posiekać, wrzucić do naczynia, dodać koncentrat i gotować całość jeszcze około 8 minut. Po podaniu posypać koperkiem.

Pomidorowe risotto z kurkami
· Mięso z piersi kurczaka, 1 szt.
· Kurki, 3 garście
· Pomidory, 3 szt.
· Cebula, 1 szt.
· Ryż arborio lub basmati, pół szklanki
· Oliwa z oliwek, 1 łyżka
· Bulion warzywny, 1-2 szklanki
· Papryka słodka, zioła prowansalskie, tymianek, koperek
Mięso pokroić w kostkę i oprószyć papryką oraz ziołami. Cebulę i kurki posiekać, pomidory sparzyć i obrać, następnie pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, kurki, mięso i podsmażyć, następnie dodać pomidory i ryż, podlać lekko bulionem (do przykrycia składników). Doprawić tymiankiem, pieprzem i solą himalajską. Gdy ryż wchłonie płyn ponownie podlać lekko bulionem i czynność powtórzyć kilka razy, mieszając. Danie posypać koperkiem.

Aromatyczne spaghetti z wołowiną
· Mięso mielone wołowe, pół kg
· Passata pomidorowa, 1 szt.
· Olej rzepakowy / kokosowy, 1 łyżeczka
· Ser żółty, 2 plastry
· Makaron pełnoziarnisty
· Oregano, bazylia, cząber, papryka słodka i ostra, czosnek
Makaron ugotować. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw i smażyć około 5-10 minut. Następnie wlać passatę pomidorową, jeszcze raz doprawić i dusić do zagotowania. Podawać na makaronie i posypać startym serem.

Cukinia zapiekana w Caprese
· Cukinia, 2 szt.
· Pomidor, 1 szt.
· Mozzarella, 1 kulka
· Oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
· Czosnek, oregano, bazylia świeża
Cukinię przekroić na pół i wydrążyć np. łyżeczką, oprószyć pieprzem, oregano, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić oliwą, następnie piec w naczyniu żaroodpornym około 20 minut w 180 stopniach. Na cukinii ułożyć na przemian pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidora, piec jeszcze około 10 minut i przybrać bazylią.

Danie a’la chili con carne
· Mielone mięso wołowe, pół kg
· Pomidory, 5 szt. (lub passata pomidorowa)
· Kukurydza konserwowa, 1 puszka
· Fasola czerwona, 1 puszka
· Ryż brązowy lub basmati
· Olej rzepakowy / kokosowy, 1 łyżka
· Papryka słodką, chili, kmin rzymski, oregano, czosnek
Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać mięso, doprawić szczyptą soli, pieprzem i obficie przyprawami, smażyć około 5 minut. Dodać obrane ze skóry pomidory (lub passatę) i dusić kolejne 10 minut, na sam koniec wrzucić odcedzoną i przepłukaną kukurydzę wraz z fasolą, jeszcze raz oprószyć przyprawami i chwilę gotować na wolnym ogniu. Danie podawać na ryżu.


Komentarze (1)

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Tajemnica długowieczności! ****** #2344890 | 95.160.*.* 6 paź 2017 11:48

    Tajemnica długowieczności! ****** Stres oksydacyjny to główna przyczyna przedwczesnego starzenia. To groźny dla zdrowia stan, w którym organizm produkuje nadmiar toksycznych związków – wolnych rodników. Zwiększenie liczby wolnych rodników w ciele jest spowodowane złą dietą, stresem, zanieczyszczeniem środowiska. Zatrzymaj czas, zachowaj młodość i pełnię sił. Suplement diety Resvitarox zawiera kompleks najsilniejszych i najskuteczniejszych antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu. 100 mg resweratrolu + 4 mg astaksantyny + 5 mg likopenu to optymalna dawka antyoksydantów niwelująca działanie wolnych rodników – toksycznych związków odpowiedzialnych za uszkadzanie komórek, a w efekcie przyspieszone , przedwczesne starzenie się organizmu. Resvitarox skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników, chroniąc komórki przed zniszczeniem i tym samym przedłużając młodość! Resvitarox działa od środka, neutralizując przyczyny, a nie objawy starzenia się organizmu. Regularna suplementacja Resvitaroxu zapewnia trwałą i bezpieczną ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – faktyczną przyczyną przedwczesnego starzenia się. Jedna kapsułka wystarczy aby na dłużej zachować młodość. Maksymalna dawka antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu. Więcej informacji znajdziesz tu mocantyoksydantow.pl ****** ujyh7t67gr5e6f45dw354ef65gr76th8 yj98uk0989jy8th67gr56ef45dwefgr67th8yj89 uk9

    ! - + odpowiedz na ten komentarz