Dlaczego warto jeść śniadania?

2017-11-02 09:41:03 (ost. akt: 2017-11-02 09:53:15)

Autor zdjęcia: dashu83 / Freepik

Podziel się:

Nie jesz śniadań? To błąd! To najważniejszy posiłek dnia! On sprawi, że unikniesz napadów głodu, doda ci energii, pomaże w utrzymaniu prawidłowej wagi. Nie wierzysz? Przekonaj się sam!

- Śniadanie powinno być zbilansowane i urozmaicone. Powinno składać się z pełnoziarnistych produktów zbożowych (np. chleb żytni pełnoziarnisty, płatki owsiane, kasza jaglana), warzyw i owoców, mleka i produktów mlecznych, produktów mięsnych, ryb lub jaj. Istotna jest pora zjedzenia śniadania - najlepiej spożyć je do godziny po wstaniu – mówi Aleksandra Pasich, dietetyk.

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia: stabilizuje stężenie cukru we krwi, dodaje energii, poprawia koncentrację, wzmacnia pamięć. Zapewnia też dobre funkcjonowanie organizmu w ciągu dnia, daje sytość i niweluje chęć podjadania.
- Standardowe śniadanie zazwyczaj składa się z kanapek z wędliną, serem żółtym, twarogiem, czasem z dodatkiem warzyw. Często pojawia się także jajecznica oraz różnego rodzaju płatki z mlekiem. Do śniadania pijemy zazwyczaj ciepły napój – kawę, herbatę, kakao rzadziej jest to woda. Niestety, często zdarza się, że śniadania w ogóle nie są spożywane – dodaje dietetyczka.

Jak je urozmaicić? Dobrze zaplanowane śniadanie to takie, w którym raz wybieramy kanapki, innym razem jajecznicę lub omlet, a w kolejnym dniu owsiankę.
- Ważne jest by codziennie nie jeść tego samego. Kanapki też mogą być różne – warto robić pasty – twarogowe, rybne, jajeczne lub z roślin strączkowych. Do takiej pasty obowiązkowo należy dodać warzywa. Innego dnia mogą to być proste kanapki z wędliną i pomidorem. Omleta można zrobić na słodko np. z bananem lub na słono z serem, wędliną i warzywami. Do owsianki jest bardzo dużo dodatków, które możemy wykorzystywać na zmianę – orzechy, słonecznik, pestki dyni, migdały, różne suszone owoce lub świeże. Warto też dodawać do dań różnorodne przyprawy – do owsianki świetnie sprawdzi się rozgrzewający cynamon, do pasty z fasoli – papryka, czosnek, kolendra a do omleta w wersji wytrawnej aromatyczne zioła prowansalskie – przekonuje Aleksandra Pasich i proponuje kilka smacznych przepisów.

Śniadania na słodko:
Jogurtowy przekładaniec z malinami

• Jogurt naturalny - 150 g
• Płatki owsiane – 40 g
• Maliny mrożone (rozmrozić) - 150 g
• Płatki migdałowe - 10 g
W przeźroczystej małej misce ułożyć warstwami kolejno wcześniej rozmrożone maliny, jogurt, płatki migdałowe, jogurt i płatki owsiane. Zakończyć warstwą płatków migdałowych.

Omlet na słodko z bakaliami i cynamonem
• Jaja kurze całe - 1 szt.
• Mąka pszenna pełnoziarnista – 25 g
• Mleko 1,5 % tłuszczu – 20 g
• Miód pszczeli – 5 g
• Jabłko – 150 g
• Żurawiny suszone – 20 g
• Słonecznik, nasiona – 10 g,
• Cynamon
Jabłko obrać, pokroić w kostkę i podgrzać w garnku z dodatkiem miodu i cynamonu na mus. Jajko rozrobić z mąką i mlekiem. Masę wylać na patelnię dodać żurawinę i słonecznik. Na gotowy omlet nałożyć mus jabłkowy.

Bananowe pancakes
• Jaja kurze całe - 1 szt.
• Płatki owsiane - 25 g
• Mąka pszenna pełnoziarnista - 25 g
• Mleko 1,5 % tłuszczu - 100 g
• Banan - 150 g
• Płatki migdałowe – 10 g
• 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon

Wszystkie składniki oprócz banana zmiksować. Następnie drobno pokrojonego banana (lub rozgniecionego widelcem) wmieszać delikatnie do masy. Placki smażyć z dwóch stron na suchej, teflonowej patelni, na małym ogniu.

Rozgrzewająca owsianka z pomarańczą i czekoladą
• Płatki owsiane - 40 g
• Mleko 1,5 % tłuszczu - 250 g
• Pomarańcza - 150 g
• Czekolada - 10 g
• Cynamon
Płatki zalać mlekiem i gotować, aż będą miękkie. Owsiankę można doprawić cynamonem. Na talerzu dodać pokrojoną w kostkę pomarańczę i posiekaną czekoladę.


Śniadania na słono:
Omlet z szynką, pomidorem i szczypiorkiem
• Jaja kurze całe - 2 szt.
• Mleko 1,5 % tłuszczu - 100 g
• Płatki owsiane - 40 g
• Szynka z indyka - 30 g
• Pomidor - 200 g
• Olej rzepakowy - 5 g
• Szczypiorek
Jajko roztrzepać z płatkami, mlekiem oraz odrobiną pieprzu i soli. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać. Wlać masę jajeczną, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 2 minuty. Następnie dodać pokrojonego pomidora, pokrojoną w kostkę szynkę i posiekany szczypiorek. Przykryć pokrywką i smażyć, aż omlet zetnie się z wierzchu.

Kanapki z pastą z awokado
• Bułki grahamki - 70 g
• Awokado - 70 g
• Słonecznik, nasiona - 10 g
• Papryka chilli lub papryka ostra w proszku, czosnek, sok z cytryny
Awokado (dojrzałe) przekroić na pół, wyjąć pestkę, widelcem rozgnieść miąższ. Czosnek wycisnąć przez praskę, paprykę chilli drobno pokroić i dodać do awokado, skropić odrobiną soku z cytryny, wymieszać. Pastą posmarować pieczywo i posypać nasionami słonecznika.

Kanapki z pastą z tuńczyka
• Chleb żytni pełnoziarnisty - 70 g
• Tuńczyk w sosie własnym - 65 g
• Ogórek kiszony - 100 g
• Jogurt naturalny - 20 g
• Słonecznik, nasiona - 10 g
• Sałata, sok z cytryny
Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić, dodać pokrojonego w kostkę ogórka. Dodać jogurt, słonecznik, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Całość wymieszać. Pastą posmarować pieczywo.

Jajecznica z papryką, kanapka z mozzarellą
• Jaja kurze całe - 2 szt.
• Olej rzepakowy - 5 g
• Cebula - 30 g
• Papryka czerwona - 100 g
• Bułki grahamki - 50 g
• Mozzarella - 20 g
• Szczypiorek
Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, po chwili połowę pokrojonej papryki. Wlać roztrzepane widelcem jajka, przyprawić solą i pieprzem, smażyć do ścięcia. Na talerzu posypać szczypiorkiem, podawać z pieczywem z mozzarellą i resztą świeżej papryki.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB