Oto moje propozycje na sylwestrowe dania, by było smacznie i zdrowo - mówi Milena Suchowiecka, dietetyk kliniczny.
Sałatka z fetą i kurczakiem w sosie koperkowo-czosnkowym
• mięso z 1 piersi z kurczaka
• 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
• pół opanowania sera feta 12% tłuszczu
• 1 brokuł
• 1 duża papryka
• 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
• makaron pełnoziarnisty, ilość wedle uznania
• papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, kurkuma, czosnek, koperek
Brokuły i makaron oddzielnie ugotować. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przygotowane składniki połączyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i fetę, polać jogurtem wymieszanym z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.
Nachosy
• szklanka mąki kukurydzianej
• szklanka mąki pszennej
• pół szklanki gorącej wody
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• papryka słodka i ostra, kolendra, sól himalajska
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na 15 minut pod przykryciem, następnie rozwałkować na grubość 1-2 mm i ciąć na mniejsze części np. trójkąty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 160 stopniach. Podawać z sosami.
Frytki warzywne
• 2 marchewki
• kawałek selera
• 2 pietruszki
• 2 ziemniaki
• 2 bataty
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• sól himalajska, zioła prowansalskie, kolendra
Warzywa obrać i pokroić w paski wielkości frytek, polać olejem oraz oprószyć przyprawami. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 200 stopniach. Podawać z sosami.
Sos Meksykański:
• 2 pomidory
• 1 awokado
• 1 cebula czerwona
• 1 ząbek czosnku
• pół pęczka natki pietruszki
• sok z 1 limonki
• Sól himalajska, pieprz
Pomidory obrać i usunąć nasiona, drobno pokroić razem z awokado, cebulą i czosnkiem. Warzywa zmiksować z resztą składników.
Sos Tzatziki
• 1 jogurt grecki
• pół dużego ogórka lub jeden mały
• 1-2 ząbki czosnku
• pół pęczka koperku
• sól himalajska, pieprz
Czosnek posiekać, ogórka obrać i zetrzeć na tarce, składniki połączyć z jogurtem, posiekanym koperkiem i przyprawami.
Koreczki
• pomidorki koktajlowe + małe kuleczki mozzarelli + bazylia
• grillowana cukinia + ser feta + łosoś wędzony + pomidory suszone + oliwki
• pomidorki koktajlowe + ser feta + łosoś wędzony + oliwki
• pieczony kurczak + ser żółty + ogórki kiszone + papryka + marynowane pieczarki
• kiwi + banan + pomarańcza + winogrona
Składniki pokroić i nadziać naprzemiennie na patyczki.
• mięso z 1 piersi z kurczaka
• 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
• pół opanowania sera feta 12% tłuszczu
• 1 brokuł
• 1 duża papryka
• 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
• makaron pełnoziarnisty, ilość wedle uznania
• papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, kurkuma, czosnek, koperek
Brokuły i makaron oddzielnie ugotować. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przygotowane składniki połączyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i fetę, polać jogurtem wymieszanym z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.
Nachosy
• szklanka mąki kukurydzianej
• szklanka mąki pszennej
• pół szklanki gorącej wody
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• papryka słodka i ostra, kolendra, sól himalajska
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na 15 minut pod przykryciem, następnie rozwałkować na grubość 1-2 mm i ciąć na mniejsze części np. trójkąty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 160 stopniach. Podawać z sosami.
Frytki warzywne
• 2 marchewki
• kawałek selera
• 2 pietruszki
• 2 ziemniaki
• 2 bataty
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• sól himalajska, zioła prowansalskie, kolendra
Warzywa obrać i pokroić w paski wielkości frytek, polać olejem oraz oprószyć przyprawami. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 200 stopniach. Podawać z sosami.
Sos Meksykański:
• 2 pomidory
• 1 awokado
• 1 cebula czerwona
• 1 ząbek czosnku
• pół pęczka natki pietruszki
• sok z 1 limonki
• Sól himalajska, pieprz
Pomidory obrać i usunąć nasiona, drobno pokroić razem z awokado, cebulą i czosnkiem. Warzywa zmiksować z resztą składników.
Sos Tzatziki
• 1 jogurt grecki
• pół dużego ogórka lub jeden mały
• 1-2 ząbki czosnku
• pół pęczka koperku
• sól himalajska, pieprz
Czosnek posiekać, ogórka obrać i zetrzeć na tarce, składniki połączyć z jogurtem, posiekanym koperkiem i przyprawami.
Koreczki
• pomidorki koktajlowe + małe kuleczki mozzarelli + bazylia
• grillowana cukinia + ser feta + łosoś wędzony + pomidory suszone + oliwki
• pomidorki koktajlowe + ser feta + łosoś wędzony + oliwki
• pieczony kurczak + ser żółty + ogórki kiszone + papryka + marynowane pieczarki
• kiwi + banan + pomarańcza + winogrona
Składniki pokroić i nadziać naprzemiennie na patyczki.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez