Brokuł z kalafiorem [PRZEPISY]

2018-03-13 15:43:33 (ost. akt: 2018-03-13 16:08:50)

Autor zdjęcia: Designed by Freepik

Podziel się:

Nie zapominajcie w swojej diecie o brokule i kalafiorze. Te dwa warzywa to bardzo dobre źródło m.in. witaminy C i B5.

— Dzięki zawartości związków siarki wzmacniają pracę wątroby. Mogą wpływać też na lepszą pracę mózgu, a to zawdzięczamy cholinie. Ponadto brokuł to dość dobre źródło wapnia, ale także chlorofilu ze względu na swój zielony kolor. Oba warzywa są doskonałymi źródłami glutationu, który jest nadrzędnym antyoksydantem. Co ciekawe, kalafior zawiera duże ilości sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), a te związki mają potwierdzone właściwości w walce z nowotworami — przekonuje Natalia Ulewicz, dietetyk kliniczny i proponuje przepisy.

PROSTY SOS BROKUŁOWO-ORZECHOWY
Składniki:

150 g brokułów,
1 łyżka masła klarowanego,
1 czerwona cebula pokrojona w plastry,
1/2 czerwonej lub żółtej papryki pokrojonej w paski,
garść orzechów włoskich,
przyprawy (bazylia, tymianek, sól, pieprz, papryka słodka),
80 g makaron/ryż/kasza

Przygotowanie: Ryż, kaszę lub makaron ugotuj al dente. Brokuły krótko gotuj w wodzie. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podduś cebulę i paprykę (3-4 minuty). Dodaj brokuły i orzechy, duś 1-2 minuty. Na koniec możesz dodać natkę pietruszki lub koperek.

BANALNA I ODŻYWCZA ZUPA KREM Z MARCHEWKI I KALAFIORA
Składniki:
2 marchewki,
pół kalafiora,
ząbek czosnku,
1,5 szklanki wywaru warzywnego/wody,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól, kurkuma

Przygotowanie: Warzywa pokrój i ugotuj do miękkości w wodzie. Następnie zmiksuj na krem i dopraw.

SAŁATKA Z KALAFIORA I BROKUŁU
Składniki:

1/2 główki kalafiora, rozdzielonego na różyczki mniej więcej równej wielkości,
3 filiżanki różyczek brokułu,
3 plasterki cytryny,
1/4 filiżanki posiekanej natki pietruszki i mięty,
2 filiżanki octu.

Przygotowanie: Różyczki kalafiora i brokułów wrzuć do wrzącej wody wraz z plasterkami cytryny i gotuj kilka minut uważając, by ich nie rozgotować. Odcedź,
usuń plasterki cytryny i zanurz warzywa na 30-40 sekund w zimnej wodzie, by zakończyć proces gotowania. Dobrze odsącz na sicie. Przełóż do miski, posyp ziołami i zalej octem. Chłodź przez 2-4 godziny. Następnie zlej ocet i wymieszaj. Zamiast octu można użyć dowolny sos, np. 3 łyżki oliwy, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka
miodu.

KALAFIOR GOTOWANY NA PARZE Z PESTKAMI SŁONECZNIKA
(przepis na 2 porcje)
Składniki:

1/2 kalafiora,
3 łyżki pestek słonecznika,
1 łyżeczka kminku,
2 łyżki masła klarowanego,
sól do smaku,
3 gałązki tymianku.

Przygotowanie: Kalafior ugotuj na parze. Posiekaj pestki słonecznika z kminkiem i wrzuć na zimną patelnię. Podpraż aż nabiorą złocistego koloru. Wyłącz gaz i dodaj masło klarowane, dodaj sól i listki tymianku. Chwilkę podsmaż. Podawaj kalafior pokrojony na części z prażonymi pestkami i przyprawami.

SURÓWKA Z KIEŁKAMI BROKUŁA
Składniki:

2 łyżki kiełek brokuła,
1/2 papryki czerwonej,
kilka ugotowanych różyczek brokuła,
2 ogórki kiszone,
garść oliwek,
łyżka oliwy

Przygotowanie:
Warzywa pokrój, brokuł ugotuj wcześniej, wszystko wymieszaj ze sobą, dodaj oliwę. Możesz doprawić odrobiną soli i pieprzu.

ZIELONA PASTA BROKUŁOWA NA KANAPKI
Składniki:

1 brokuł,
2 łyżki wiórek kokosowych
sezam
płatki migdałowe,
przyprawy

Przygotowanie: Ugotuj brokuł, odcedź. Na suchej patelni upraż 2 łyżki wiórków kokosowych, ostudź (możesz także wybrać płatki migdałów, sezam, wszystko zależy od twoich upodobań). Zmiksuj brokuł z wiórkami, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą, możesz także dolać odrobinę oliwy lub oleju lnianego. Zjedz samodzielnie z dodatkiem orzechów/pestek/nasion lub podaj z pieczywem
domowym, np. żytnim, gryczanym i porcją świeżych warzyw.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB