Wiosna już jest... Z utęsknieniem czekamy na pierwsze warzywa i owoce. Korzystasz z dobrodziejstwa nowalijek?
Pierwsza połowa wiosny przynosi nam wszelkie postaci zieleniny - od szczypiorku, przez wczesną sałatę, aż po pietruszkę naciową. Zazwyczaj spożywa się je w sałatce, do której proponujemy wspaniałe pesto. Można je przygotować z wykorzystaniem dowolnych jadalnych liści.
Wiosna to także czas rzodkiewki. Pomysłów na dania z tego warzywa pojawia się wiele. Liście rzodkiewki również są jadalne. Co więcej, są one bogatsze w wartości odżywcze niż część podziemna tego warzywa.
Które owoce pojawiają się jako pierwsze? Nie, to wcale nie truskawki. Słyszeliście kiedyś o jagodzie kamczackiej? Ma mnóstwo wartości odżywczych – jest bogata w witaminę C, wapń, fosfor, magnez i potas.Ponadt o stanowi cenne źródło antyok-
sydantów. Jej smak jest nieco bardziej cierpki niż smak znanej nam czarnej jagody, ale nadal jest ona niezwykle smacznym owocem.
Pamiętajmy, by zadbać o dobrą jakość kupowanych produktów. Z roku na rok nowalijki pojawiają się coraz wcześniej. Warto jednak wiedzieć, że warzywa dostępne w styczniu, lutym i na początku marca to produkty wyhodowane przy sztucznym świetle, w ogrzewanych foliowych tunelach. Może zawierają wartości
odżywcze, ale zapewne w mniejszej ilości niż to, co rośnie na polu, w naturalnych warunkach. Do tego dochodzą walory smakowe.
Jesteśmy wegetarianami. Uwielbiamy pesto. Można je przygotowywać nie tylko z liści bazylii, ale również z natki rzodkiewki, pietruszki, a nawet marchewki. Sos przygotowany z wykorzystaniem każdego z tych rodzajów zieleniny ma swoją specyficzną nutę, ale wszystkie są smaczne. Takie pesto doskonale nadaje się
jako sos do sałatki czy dodatek do gotowanej kaszy gryczanej. Świetnie pasuje do makaronu.
A co zrobić, kiedy mamy ochotę na coś lżejszego? Proponujemy twarożek z rzodkiewką lub szczypiorkiem. Oczywiście, idealny byłby twaróg domowej roboty.
Na obiad możemy przygotować sos z liści rzodkiewki lub pietruszki, podobny do tego, który przygotowujemy ze szpinaku. Można go podać jako danie główne z ryżem czy kaszą jaglaną albo gryczaną, lub jako nadzienie do naleśników.
W roli przekąski znakomicie sprawdzi się koktajl jaglany z jagodą kamczacką. Wiecie, że kasza jaglana ma doskonałe właściwości oczyszczające? Jest zatem doskonała na pozimową detoksykację i wejście w nowy sezon z czystym organizmem.
Asia i Michał
Ze zdrowiem mi do smaku
PESTO
Składniki
* pęczek liści (nać pietruszki, nać marchewki, nać rzodkiewki – to, co zostało od warzyw zużywanych inaczej; poniższe składniki dotyczą pęczka liści rzodkiewki, do większych pęczków trzeba podwoić ilości)
* 40g prażonego słonecznika
* 2 ząbki czosnku (najlepiej pieczonego)
* 2 łyżki wody
* sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zblendować (mogą być kawałeczki słonecznika – nawet lepiej). Podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, komosą ryżową, brązowym ryżem lub makaronem (najlepie nie pszennym).
Świetnie sprawdza się również jako sos do sałatki oraz pasta do chleba.
DOMOWY TWARÓG ZE ZSIADŁEGO MLEKA
Składniki na ok. 0,5 kg twarogu
* 3 l zsiadłego mleka* (musi być stała konsystencja, by kroić nożem)
Wykonanie: Mleko pokroić w kostkę 1 cm na 1 cm. Wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 50 st. C (bez termoobiegu) i podgrzewać przez 90 minut lub do czasu, kiedy mleko rozwarstwi się na białe kawałki twarogu i żółtawą serwatkę. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przy pomocy łyżki cedzakowej przelać całość ostrożnie na sitko wyłożone gęsto tkaną szmatką lub kilkukrotnie złożoną gazą. Zawiązać szmatkę tak, aby ser mógł odciekać i zawiesić w powietrzu.
Pozostawić do odcieknięcia na kilka godzin. Przechowywać w lodówce do 6 dni.
Wskazówka:
* jedyne mleko, które potrafi się zsiąść to mleko prosto od krowy, które możecie dostać na lokalnym targu lub po znajomości (ewentualnie w mlekomacie). Poszukajcie, na pewno uda się wam je dostać – nam też wydawało się na początku, że takie mleko odeszło wraz z dawnymi dobrymi czasami, ale jednak można je znaleźć przy odrobinie starań; jeśli jednak nie dostaniecie takiego mleka, użyjcie kefiru.
SOS DO OBIADU
Składniki
* 1 średnia cebula
* 4 ząbki czosnku
* 4 garście liści (np. 2 duże natki pietruszki, nać marchewki, 4 natki rzodkiewki, pęczek szpinaku)
* 1 małe jabłko
* sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podprażyć na suchej patelni. Kiedy lekko się zrumieni, dodać porwane na kawałki liście i dusić przez 10 minut. Jeśli danie się przypala, można dolać nieco gorącej wody. Dodać jabłko starte na tarce o drobnych oczkach i dusić całe danie 10 minut. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu jeszcze przez 5 minut lub do momentu, aż składniki zaczną się rozpadać.
KOKTAJL JAGLANY Z JAGODĄ KAMCZACKĄ
Składniki na 1 porcję
* 50 g kaszy jaglanej (około ¼ szklanki)
* 100 ml mleka krowiego (lub roślinnego)
* 150 ml wody
* 100 g jagody kamczackiej
* 125 g jabłka (około pół jabłka)
* 6-7 daktyli
* 100 ml wody, mleka lub kefiru (więcej, jeśli koktajl ma być mniej gęsty)
Wykonanie: Kaszę ugotować z mlekiem i wodą (łącznie 250 ml płynu) do wchłonięcia płynu. Dodać owoce, daktyle oraz wodę (mleko lub kefir). Zmiksować na gładką masę.
Wiosna to także czas rzodkiewki. Pomysłów na dania z tego warzywa pojawia się wiele. Liście rzodkiewki również są jadalne. Co więcej, są one bogatsze w wartości odżywcze niż część podziemna tego warzywa.
Które owoce pojawiają się jako pierwsze? Nie, to wcale nie truskawki. Słyszeliście kiedyś o jagodzie kamczackiej? Ma mnóstwo wartości odżywczych – jest bogata w witaminę C, wapń, fosfor, magnez i potas.Ponadt o stanowi cenne źródło antyok-
sydantów. Jej smak jest nieco bardziej cierpki niż smak znanej nam czarnej jagody, ale nadal jest ona niezwykle smacznym owocem.
Pamiętajmy, by zadbać o dobrą jakość kupowanych produktów. Z roku na rok nowalijki pojawiają się coraz wcześniej. Warto jednak wiedzieć, że warzywa dostępne w styczniu, lutym i na początku marca to produkty wyhodowane przy sztucznym świetle, w ogrzewanych foliowych tunelach. Może zawierają wartości
odżywcze, ale zapewne w mniejszej ilości niż to, co rośnie na polu, w naturalnych warunkach. Do tego dochodzą walory smakowe.
Jesteśmy wegetarianami. Uwielbiamy pesto. Można je przygotowywać nie tylko z liści bazylii, ale również z natki rzodkiewki, pietruszki, a nawet marchewki. Sos przygotowany z wykorzystaniem każdego z tych rodzajów zieleniny ma swoją specyficzną nutę, ale wszystkie są smaczne. Takie pesto doskonale nadaje się
jako sos do sałatki czy dodatek do gotowanej kaszy gryczanej. Świetnie pasuje do makaronu.
A co zrobić, kiedy mamy ochotę na coś lżejszego? Proponujemy twarożek z rzodkiewką lub szczypiorkiem. Oczywiście, idealny byłby twaróg domowej roboty.
Na obiad możemy przygotować sos z liści rzodkiewki lub pietruszki, podobny do tego, który przygotowujemy ze szpinaku. Można go podać jako danie główne z ryżem czy kaszą jaglaną albo gryczaną, lub jako nadzienie do naleśników.
W roli przekąski znakomicie sprawdzi się koktajl jaglany z jagodą kamczacką. Wiecie, że kasza jaglana ma doskonałe właściwości oczyszczające? Jest zatem doskonała na pozimową detoksykację i wejście w nowy sezon z czystym organizmem.
Asia i Michał
Ze zdrowiem mi do smaku
PESTO
Składniki
* pęczek liści (nać pietruszki, nać marchewki, nać rzodkiewki – to, co zostało od warzyw zużywanych inaczej; poniższe składniki dotyczą pęczka liści rzodkiewki, do większych pęczków trzeba podwoić ilości)
* 40g prażonego słonecznika
* 2 ząbki czosnku (najlepiej pieczonego)
* 2 łyżki wody
* sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zblendować (mogą być kawałeczki słonecznika – nawet lepiej). Podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, komosą ryżową, brązowym ryżem lub makaronem (najlepie nie pszennym).
Świetnie sprawdza się również jako sos do sałatki oraz pasta do chleba.
DOMOWY TWARÓG ZE ZSIADŁEGO MLEKA
Składniki na ok. 0,5 kg twarogu
* 3 l zsiadłego mleka* (musi być stała konsystencja, by kroić nożem)
Wykonanie: Mleko pokroić w kostkę 1 cm na 1 cm. Wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 50 st. C (bez termoobiegu) i podgrzewać przez 90 minut lub do czasu, kiedy mleko rozwarstwi się na białe kawałki twarogu i żółtawą serwatkę. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przy pomocy łyżki cedzakowej przelać całość ostrożnie na sitko wyłożone gęsto tkaną szmatką lub kilkukrotnie złożoną gazą. Zawiązać szmatkę tak, aby ser mógł odciekać i zawiesić w powietrzu.
Pozostawić do odcieknięcia na kilka godzin. Przechowywać w lodówce do 6 dni.
Wskazówka:
* jedyne mleko, które potrafi się zsiąść to mleko prosto od krowy, które możecie dostać na lokalnym targu lub po znajomości (ewentualnie w mlekomacie). Poszukajcie, na pewno uda się wam je dostać – nam też wydawało się na początku, że takie mleko odeszło wraz z dawnymi dobrymi czasami, ale jednak można je znaleźć przy odrobinie starań; jeśli jednak nie dostaniecie takiego mleka, użyjcie kefiru.
SOS DO OBIADU
Składniki
* 1 średnia cebula
* 4 ząbki czosnku
* 4 garście liści (np. 2 duże natki pietruszki, nać marchewki, 4 natki rzodkiewki, pęczek szpinaku)
* 1 małe jabłko
* sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podprażyć na suchej patelni. Kiedy lekko się zrumieni, dodać porwane na kawałki liście i dusić przez 10 minut. Jeśli danie się przypala, można dolać nieco gorącej wody. Dodać jabłko starte na tarce o drobnych oczkach i dusić całe danie 10 minut. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu jeszcze przez 5 minut lub do momentu, aż składniki zaczną się rozpadać.
KOKTAJL JAGLANY Z JAGODĄ KAMCZACKĄ
Składniki na 1 porcję
* 50 g kaszy jaglanej (około ¼ szklanki)
* 100 ml mleka krowiego (lub roślinnego)
* 150 ml wody
* 100 g jagody kamczackiej
* 125 g jabłka (około pół jabłka)
* 6-7 daktyli
* 100 ml wody, mleka lub kefiru (więcej, jeśli koktajl ma być mniej gęsty)
Wykonanie: Kaszę ugotować z mlekiem i wodą (łącznie 250 ml płynu) do wchłonięcia płynu. Dodać owoce, daktyle oraz wodę (mleko lub kefir). Zmiksować na gładką masę.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez