Potrawy świąteczne kuszą smakiem, jednak są dosyć tłuste. Dlatego warto wielkanocne dania zastąpić posiłkami w wersji „light”. Zafunduj swojej rodzinie zdrowe święta bez dodatkowych kilogramów! Pomoże w tym Aleksandra Pasich, dietetyk.
Jajka faszerowane łososiem i rzodkiewką
Składniki:
120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
50 g Łosoś wędzony
50 g Rzodkiewka
50 g Jogurt naturalny lub grecki
10 g Cebula
Szczypiorek, chrzan
Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu wystudzić. Żółtka drobno pokroić, ugnieść z łososiem w miseczce. Rzodkiewkę i cebulkę posiekać w drobną kostkę. Całość wymieszać z jogurtem, doprawić według gustu.
Awokado zapiekane z jajkiem
Składniki:
140 g Awokado
120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
Koperek, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Do środka wbić jajka, posypać koperkiem i przyprawami. Całość piec w piekarniku około 10-15 min w 200 st. C.
Muffinki jajeczne z warzywami
Składniki:
120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
20 g Mleko 2% tłuszczu
30 g Papryka czerwona
50 g Cukinia
30 g Pomidor
30 g Brokuł
30 g Ser żółty
Szczypiorek, pieprz, sól
Sposób przygotowania: Jajka rozbić i rozbełtać z mlekiem. Warzywa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem. Masę jajeczno-warzywną przelać do silikonowych foremek na muffinki. Piec około 20 minut w piekarniku. Podawać na ciepło.
Jajko w sosie czosnkowym z sałatką warzywną
Składniki:
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
100 g Papryka czerwona
100 g Ogórek kiszony
50 g Jogurt naturalny lub grecki
Koperek, czosnek (1/2 ząbka), oregano
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na pół-twardo. Jogurt wymieszać z koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Paprykę pokroić w słupki. Jajko i paprykę ułożyć na talerzu, posypać oregano, całość polać sosem czosnkowym.
Pasta jajeczna z serem i szczypiorkiem
Składniki:
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
40 g Ser żółty (starty)
20 g Jogurt naturalny lub grecki
Szczypiorek
Sposób przygotowania: Jajko ugotować i pokroić w drobną kosteczkę, ser zetrzeć na tarce i wymieszać z jajkiem.D odać posiekany szczypiorek i doprawić do smaku, dodać jogurt i całość wymieszać. Pastą smarować pieczywo.
Pastą jajeczną z serkiem wiejskim
Składniki:
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
100 g Serek wiejski lekki
100 g Ogórek kiszony
Koperek, kiełki do woli (np. brokułów, rzodkiewki, lucerny, itp.)
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na twardo, posiekać i wygnieść (lub zmiksować) z serkiem na pastę. Doprawić koperkiem, odrobiną soli i pieprzem. Pastą posmarować pieczywo, obłożyć ogórkiem i kiełkami.
Koreczki z jaj przepiórczych
Składniki:
70 g Jaja przepiórcze (6 szt.)
20 g Oliwki czarne (6 szt.)
70 g Pumpernikiel
100 g Ogórek
20 g Serek twarożkowy chudy
Bazylia, wykałaczki
Sposób przygotowania: Jaja ugotować i obrać, chleb pokroić na kwadraciki 2x2cm, ogórka pokroić w kostkę. Każdy kwadracik posmarować serkiem. Na wykałaczki nadziewać po kolei: oliwkę, jajko, listek bazylii, ogórka i wbić w chleb tak żeby koreczek stał.
Muchomorki z jajek na sałacie
Składniki:
120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
50 g Groszku konserowego
50 g Kukurydzy konserwowej
200 g Pomidor
100 g Papryka
30 g Jogurt naturalny
Kilka liści zielonej sałaty, sól, pieprz, czubryca zielona odrobina musztardy, sok z cytryny
Sposób przygotowania: ugotowane jajka przekroić wszerz na pół, paprykę pokroić w paseczki, połączyć z groszkiem i kukurydzą, doprawić do smaku. Pomidory przekroić na połówki, układać na jajkach, tak aby powstały grzybki, udekorować kapelusze kropkami z jogurtu, ustawić na liściach sałaty, obłożyć warzywami i polać sosem.
Galaretka drobiowa z jajkiem
Składniki:
50 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
50 g Marchewka
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
300 g Bulion warzywny
10 g Żelatyna (łyżka)
50 g Groszek zielony mrożony
Natka pietruszki, sok cytrynowy (lub ocet)
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na twardo,mostudzić i pokroić w plastry. Pierś, groszek i marchewkę ugotować w bulionie, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w pozostałym wywarze. Do miseczki włożyć pokrojone składniki i posiekaną natkę pietruszki. Całość zalać żelatyną. Gdy galaretka ostygnie, wstawić ją do lodówki by stężała. Galaretę podać skropioną sokiem cytrynowym (lub octem).
Żurek z kiełbasą i jajkiem
Składniki:
100 g Ziemniaki
100 g Marchew
50 g Cebula
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
200 g Żurek śląski / Zakwas żytni
100 g Kiełbasa biała
Duży ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na twardo. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby poziom był około 1 cm ponad warzywami. Dodać liść laurowy i ziarenko ziela angielskiego, zagotować. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni beztłuszczowej i dodać do marchewki. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z kiełbasą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodać dobrze wstrząśnięty żurek i dużą ilość majeranku, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podać z jajkiem pokrojonym na kawałki.
Sałatka jarzynowa z jajkiem
Składniki:
100 g Marchew z groszkiem mrożona
30 g Jaja kurze całe (1/2 szt.)
50 g Ogórek kiszony
20 g Cebula
50 g Jogurt naturalny lub grecki
30 g Pietruszka
30 g Seler korzeniowy
Natka pietruszki
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na twardo. Świeże warzywa pokroić i ugotować z mrożonymi w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedzić i przestudzić. Ogórka, cebulę i połowę jajka drobno pokroić. Wszystko wymieszać z jogurtem i posiekaną natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Składniki:
120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
50 g Łosoś wędzony
50 g Rzodkiewka
50 g Jogurt naturalny lub grecki
10 g Cebula
Szczypiorek, chrzan
Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu wystudzić. Żółtka drobno pokroić, ugnieść z łososiem w miseczce. Rzodkiewkę i cebulkę posiekać w drobną kostkę. Całość wymieszać z jogurtem, doprawić według gustu.
Awokado zapiekane z jajkiem
Składniki:
140 g Awokado
120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
Koperek, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Do środka wbić jajka, posypać koperkiem i przyprawami. Całość piec w piekarniku około 10-15 min w 200 st. C.
Muffinki jajeczne z warzywami
Składniki:
120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
20 g Mleko 2% tłuszczu
30 g Papryka czerwona
50 g Cukinia
30 g Pomidor
30 g Brokuł
30 g Ser żółty
Szczypiorek, pieprz, sól
Sposób przygotowania: Jajka rozbić i rozbełtać z mlekiem. Warzywa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem. Masę jajeczno-warzywną przelać do silikonowych foremek na muffinki. Piec około 20 minut w piekarniku. Podawać na ciepło.
Jajko w sosie czosnkowym z sałatką warzywną
Składniki:
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
100 g Papryka czerwona
100 g Ogórek kiszony
50 g Jogurt naturalny lub grecki
Koperek, czosnek (1/2 ząbka), oregano
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na pół-twardo. Jogurt wymieszać z koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Paprykę pokroić w słupki. Jajko i paprykę ułożyć na talerzu, posypać oregano, całość polać sosem czosnkowym.
Pasta jajeczna z serem i szczypiorkiem
Składniki:
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
40 g Ser żółty (starty)
20 g Jogurt naturalny lub grecki
Szczypiorek
Sposób przygotowania: Jajko ugotować i pokroić w drobną kosteczkę, ser zetrzeć na tarce i wymieszać z jajkiem.D odać posiekany szczypiorek i doprawić do smaku, dodać jogurt i całość wymieszać. Pastą smarować pieczywo.
Pastą jajeczną z serkiem wiejskim
Składniki:
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
100 g Serek wiejski lekki
100 g Ogórek kiszony
Koperek, kiełki do woli (np. brokułów, rzodkiewki, lucerny, itp.)
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na twardo, posiekać i wygnieść (lub zmiksować) z serkiem na pastę. Doprawić koperkiem, odrobiną soli i pieprzem. Pastą posmarować pieczywo, obłożyć ogórkiem i kiełkami.
Koreczki z jaj przepiórczych
Składniki:
70 g Jaja przepiórcze (6 szt.)
20 g Oliwki czarne (6 szt.)
70 g Pumpernikiel
100 g Ogórek
20 g Serek twarożkowy chudy
Bazylia, wykałaczki
Sposób przygotowania: Jaja ugotować i obrać, chleb pokroić na kwadraciki 2x2cm, ogórka pokroić w kostkę. Każdy kwadracik posmarować serkiem. Na wykałaczki nadziewać po kolei: oliwkę, jajko, listek bazylii, ogórka i wbić w chleb tak żeby koreczek stał.
Muchomorki z jajek na sałacie
Składniki:
120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
50 g Groszku konserowego
50 g Kukurydzy konserwowej
200 g Pomidor
100 g Papryka
30 g Jogurt naturalny
Kilka liści zielonej sałaty, sól, pieprz, czubryca zielona odrobina musztardy, sok z cytryny
Sposób przygotowania: ugotowane jajka przekroić wszerz na pół, paprykę pokroić w paseczki, połączyć z groszkiem i kukurydzą, doprawić do smaku. Pomidory przekroić na połówki, układać na jajkach, tak aby powstały grzybki, udekorować kapelusze kropkami z jogurtu, ustawić na liściach sałaty, obłożyć warzywami i polać sosem.
Galaretka drobiowa z jajkiem
Składniki:
50 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
50 g Marchewka
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
300 g Bulion warzywny
10 g Żelatyna (łyżka)
50 g Groszek zielony mrożony
Natka pietruszki, sok cytrynowy (lub ocet)
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na twardo,mostudzić i pokroić w plastry. Pierś, groszek i marchewkę ugotować w bulionie, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w pozostałym wywarze. Do miseczki włożyć pokrojone składniki i posiekaną natkę pietruszki. Całość zalać żelatyną. Gdy galaretka ostygnie, wstawić ją do lodówki by stężała. Galaretę podać skropioną sokiem cytrynowym (lub octem).
Żurek z kiełbasą i jajkiem
Składniki:
100 g Ziemniaki
100 g Marchew
50 g Cebula
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
200 g Żurek śląski / Zakwas żytni
100 g Kiełbasa biała
Duży ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na twardo. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby poziom był około 1 cm ponad warzywami. Dodać liść laurowy i ziarenko ziela angielskiego, zagotować. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni beztłuszczowej i dodać do marchewki. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z kiełbasą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodać dobrze wstrząśnięty żurek i dużą ilość majeranku, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podać z jajkiem pokrojonym na kawałki.
Sałatka jarzynowa z jajkiem
Składniki:
100 g Marchew z groszkiem mrożona
30 g Jaja kurze całe (1/2 szt.)
50 g Ogórek kiszony
20 g Cebula
50 g Jogurt naturalny lub grecki
30 g Pietruszka
30 g Seler korzeniowy
Natka pietruszki
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na twardo. Świeże warzywa pokroić i ugotować z mrożonymi w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedzić i przestudzić. Ogórka, cebulę i połowę jajka drobno pokroić. Wszystko wymieszać z jogurtem i posiekaną natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez