Słodko i fit na wielkanocnym stole

2018-03-30 12:00:00 (ost. akt: 2018-03-30 12:03:41)

Autor zdjęcia: https://zezdrowiemmidosmaku.wixsite.com/blog/

Podziel się:

Stali się fanami zdrowego stylu życia i jednocześnie przepadają za smacznym jedzeniem, a zwłaszcza za pysznymi deserami. Połączyli te dwa wątki, czego rezultatem stał się bogaty zbiór zdrowych przepisów. Oto przepisy Michała i Asi na słodkości.

Babeczki kruche z musem czekoladowym
Składniki na ok. 45 babeczek

Spód
100 g daktyli*
60 g rodzynek*
250 g mąki orkiszowej
250 g mąki owsianej**
75 g oleju kokosowego***
2 duże jajka
75 g kefiru****

Mus czekoladowy
150 g masła lub oleju kokosowego***
150 ml mleka krowiego lub roślinnego*****
100 g miodu
150 g kakao
5 jajek, ubitych na bardzo puszystą masę

Wykonanie:
Spód
a. Piekarnik nagrzać do 150 st. C, tryb góra-dół bez termoobiegu.
b. Daktyle i rodzynki zmielić z mąką na proszek.
c. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto (kilka minut zagniatać).
d. Wałkować na grubość 2-3 mm, wykrawać kółka i wyklejać foremki do babeczek.
e. Piec 30 minut na górze piekarnika, do zrumienienia.

Mus czekoladowy
a. Mleko, miód i tłuszcz wymieszać na gładką masę w kąpieli wodnej (tłuszcz ma się całkowicie rozpuścić). Ja wkładam po prostu miskę ze składnikami do większej miski wypełnionej wrzątkiem. Dzięki temu tłuszcz nie osiąga zbyt wysokiej temperatury i lepiej się miesza z mlekiem i pozostałymi składnikami.
b. Dodawać stopniowo kakao do rozpuszczonego tłuszczu z mlekiem i mieszać dokładnie, najlepiej trzepaczką. Masa ma być bardzo gładka.
c. Dodać ubite jajka i wymieszać dokładnie.
3. Wypełniać wystudzone spody musem. Można posypać ulubionymi orzechami. Przechowywać w lodówce.

Wskazówki
* suszone owoce, które kupujemy nie powinny zawierać szkodliwych konserwantów (sorbinian sodu, dwutlenek siarki itd.) czy dodatków (wiecie, że suszona żurawina składa się w 45% z białego cukru?!); dobre suszone owoce są ciemne, a nie pomarańczowe czy jasne

** mąkę owsianą można zrobić tanio i szybko, mieląc połączone otręby owsiane (ok. 50%) i płatki owsiane (ok. 50%), np. 50 g otrębów owsianych i 50 g płatków owsianych

*** najlepiej kupić olej nierafinowany, nieoczyszczony; wiem, że smakuje kokosem i jest droższy (choć nie zawsze), ale oczyszczony, rafinowany olej nie zawiera niczego, co organizm mógłby użyć do budowania swojej wewnętrznej siły

**** najważniejsze jest to, by kefir w swoim składzie miał tylko mleko i kultury bakterii (nie polecam kefirów z dodatkiem białek mleka i mleka w proszku) oraz żeby nie smakował opakowaniem, w którym się znajduje lub zaprawą wapienną; my kiedyś używaliśmy kefiru Top Tomyśl; lepszy jest jednak kefir Wrzesiński; bardzo fajny jest też Sokólski, ale nie możemy go dostać w Poznaniu; najbezpieczniej jednak kefir zrobić w domu (co jest proste i zajmuje naprawdę niewiele czasu) - jeśli się na to zdecydujecie, od razu poczujecie różnicę w smaku; przepis podajemy na blogu

***** mleko roślinne kupowane w sklepach ma niewiele wspólnego ze zdrowiem ze względu na szkodliwe dodatki i kontakt z opakowaniem; jak przygotować mleko roślinne, piszemy podajemy na blogu


Ciasto makowe
Składniki na foremkę o wymiarach 13x20 cm:
250 g suchego maku
700 g słodkich jabłek (waga po wydrążeniu gniazd nasiennych)
50 g masła klarowanego
100 g mąki owsianej
6 łyżek rodzynek
4 łyżki migdałów, pokrojonych na kawałki
6 jajek

Wykonanie
1. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C (w trybie góra-dół, bez termoobiegu).
2. Mak zalej wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia. Następnie odsącz go na sicie i zmiel w maszynce 3 razy (chociaż ja muszę przyznać, że idę na łatwiznę i mielę go w blenderze).
3. Obrane jabłka zetrzyj na tarce (lub zmiksuj w blenderze na małe kawałki).
4. Masło klarowane utrzyj, dodaj mak i mąkę owsianą. Na końcu dodaj rodzynki, migdały i jabłka.
5. Ubij jajka na bardzo puszystą masę (kilka minut ubijania) i wmieszaj ją delikatnie w ciasto.
6. Piecz przez 65 minut w 175 st. C.


Serni(cze)k
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej*):

Tortownica o średnicy 21 cm

400g twarogu**
100 g jabłka, obranego i bez gniazd nasiennych***
50g masła
2 łyżki mąki kokosowej lub owsianej
4 jajka

Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C (w trybie góra-dół, bez termoobiegu).
2. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami (lub po prostu mąką, jeśli nie dysponujecie innymi składnikami).
3. Przygotować masę serową:
a. Twaróg i jabłko zmiksować na gładką masę (nie może być grudek).
b. Dodać mąkę, dokładnie zmiksować (30 sekund****).
c. Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując jeszcze 30 sekund.
4. Wylać masę serową do formy. Piec 15 minut w 175 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 125 st. C i piec jeszcze 1,5 godziny.
5. Wystudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Wskazówki:
* jeśli składniki są zbyt zimne, sernik bardzo wyrośnie w piekarniku, ale może też bardzo opaść po ostygnięciu; będzie wówczas mniej reprezentacyjny - jeśli wam to nie przeszkadza, nie przejmujcie się temperaturą składników.

** najlepiej używać twarogu zrobionego samodzielnie, jednak wybierajcie twaróg sernikowy (w tzw. wiaderku), zwróćcie uwagę na jego skład, ponieważ często zawiera szkodliwe dodatki (w składzie powinno się znajdować tylko mleko i kultury bakterii) - w przypadku twarogu sernikowego należy wybrać produkt dobrej jakości (ser powinien być zwarty, a nie "lejący", ponieważ w przypadku tego drugiego sernik nie wyjdzie serowy, ale ciastowaty; bardzo też wtedy opadnie).

*** jeśli obawiacie się, że smak jabłka będzie dominował w serniku, zamiast tego owocu możecie użyć 50 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 50 ml mleka; jabłko jest o tyle ważne, że dzięki niemu sernik staje się słodszy - wprowadziłem ten owoc po eliminacji miodu, który w wysokich temperaturach rozkłada się do postaci niewiele różniącej się od białego cukru.

**** na każdym etapie istotne jest, by maksymalnie skrócić czas mieszania składników (należy je miksować tylko do momentu ich połączenia się) - nie należy za bardzo napowietrzać masy, ponieważ sernik wówczas bardzo rośnie w piekarniku, ale też bardzo opada po wystudzeniu.



Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB