Na upał w sam raz chłodnik!

2018-08-03 13:14:51 (ost. akt: 2018-08-03 13:15:36)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Składniki:
• 4 duże lub 6 mniejszych buraków
• Pęczek rzodkiewki
• 4 ogórki szklarniowe
• 300 ml kefiru
• 300 ml jogurtu naturalnego
• 200 ml jogurtu greckiego
• 100 ml kwaśnej śmietany
• Pęczek koperku
• Łyżka soku z cytryny
• czosnek
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka octu
• Sól i pieprz do smaku
• Jajka

Sposób przygotowania:
1. Buraki umyć, obrać, pokroić na połówki lub drobniej. Przełożyć następnie do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości.
2. W trakcie gotowania do buraków dodać szczyptę (ok. 1/2 łyżeczki soli), łyżeczkę cukru i łyżeczkę octu.
3. W czasie gdy buraki stoją na ogniu, obrać ogórki, pokroić drobno. Rzodkiewki umyć a następnie utrzeć na tarce lub pokroić w mniejsze kawałki. Koperek drobno posiekać.
4. Jajka ugotować na półmiękko.
5. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone warzywa: ogórki, rzodkiewki i koperek. Całość zalać kefirem oraz jogurtami. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz odrobinę czosnku. Schłodzić.
6. Chłodnik podawać z łyżką kwaśnej śmietany i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem.
Tomasz Chudziński, dietetyk kliniczny

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB