Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. – Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu – zauważa Agnieszka Piskała, diet coach. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.
Według raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej „Rynek rolny – marzec 2018″ średnie spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg – o 0,63 kg mniej niż w 2016 r. Polacy rezygnują z jedzenia ryb z bardzo zróżnicowanych powodów, takich jak wysokie ceny czy słaba dostępność świeżych produktów. Co w związku z tym tracimy?
Mięso ryb dostarcza organizmowi ludzkiemu wielu składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. – Ryby to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka, które ma odpowiedni zestaw niezbędnych do wzrostu i rozwoju aminokwasów. Ich kolejną zaletą jest zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których największą zawartością charakteryzują się ryby morskie np. śledź czy łosoś. Ryby morskie dostarczają nam również ważnego w diecie jodu, a dodatkowo są bardzo dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B – dodaje Agnieszka Piskala, diet coach, ekspertka marki SEKO.
Zakup świeżej i zdrowej ryby to dla wielu nie lada wyzwanie. Chcąc nabyć odpowiednie jakościowo mięso ryb należy kierować się w sprawdzone i zaufane miejsca, w których zazwyczaj dostawy określone są na konkretne dni tygodnia. Dobrym rozwiązaniem jest również kupowanie przygotowanych już przekąsek czy posiłków od sprawdzonego producenta. – Osoby, które nie wiedzą, gdzie kupić świeżą rybę bądź nie mają czasu gotować, mogą bez obaw sięgać po gotowe przekąski rybne. Przed zakupem warto jest jednak sprawdzić, skąd producent pozyskuje ryby i czy posiada certyfikaty – zaznacza Piskała. Na półkach sklepowych możemy znaleźć szeroki asortyment przetworów rybnych, dlatego warto dokonywać przemyślanych wyborów.
Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, przez co nie dostarczają swojemu organizmowi wielu składników odżywczych. Czas najwyższy, aby zmienić te przyzwyczajenia i sięgać po pyszne i sprawdzone produkty.
źródło: newsrm.tv
Mięso ryb dostarcza organizmowi ludzkiemu wielu składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. – Ryby to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka, które ma odpowiedni zestaw niezbędnych do wzrostu i rozwoju aminokwasów. Ich kolejną zaletą jest zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których największą zawartością charakteryzują się ryby morskie np. śledź czy łosoś. Ryby morskie dostarczają nam również ważnego w diecie jodu, a dodatkowo są bardzo dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B – dodaje Agnieszka Piskala, diet coach, ekspertka marki SEKO.
Zakup świeżej i zdrowej ryby to dla wielu nie lada wyzwanie. Chcąc nabyć odpowiednie jakościowo mięso ryb należy kierować się w sprawdzone i zaufane miejsca, w których zazwyczaj dostawy określone są na konkretne dni tygodnia. Dobrym rozwiązaniem jest również kupowanie przygotowanych już przekąsek czy posiłków od sprawdzonego producenta. – Osoby, które nie wiedzą, gdzie kupić świeżą rybę bądź nie mają czasu gotować, mogą bez obaw sięgać po gotowe przekąski rybne. Przed zakupem warto jest jednak sprawdzić, skąd producent pozyskuje ryby i czy posiada certyfikaty – zaznacza Piskała. Na półkach sklepowych możemy znaleźć szeroki asortyment przetworów rybnych, dlatego warto dokonywać przemyślanych wyborów.
Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, przez co nie dostarczają swojemu organizmowi wielu składników odżywczych. Czas najwyższy, aby zmienić te przyzwyczajenia i sięgać po pyszne i sprawdzone produkty.
źródło: newsrm.tv
Komentarze (6)
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Kebiz #2579496 | 88.156.*.* 13 wrz 2018 12:31
Łatwo gadać o rybnych pożytkach; gorzej z ich zakupem, zwłaszcza latem, kiedy ich wybór jest ograniczony a ceny wygórowane.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) !
odpowiedz na ten komentarz
Mama #2562082 | 178.36.*.* 23 sie 2018 23:59
Artykul sponsorowany?
Ocena komentarza: warty uwagi (2) !
odpowiedz na ten komentarz
Mama #2562081 | 178.36.*.* 23 sie 2018 23:58
GO usuwa niewygodne komentarze. Dlaczego?
Ocena komentarza: warty uwagi (2) !
odpowiedz na ten komentarz
gówno #2560633 | 188.146.*.* 22 sie 2018 09:53
Wystarczy spojrzeć na cenę ryb i już się rezygnuje!
Ocena komentarza: warty uwagi (3) !
odpowiedz na ten komentarz
ViValdi #2560107 | 88.156.*.* 21 sie 2018 14:16
Tak rezygnują! …i bardzo dobrze, bo wielu ma jeszcze instynkt samozachowawczy – chociaż u wielu został zniszczony przez leki i propagandę wylewaną na nich codziennie przez media. Jako ekspert jakiejś rybnej marki pewnie nie jest pani zadowolona z tego i stąd jasne jest nawoływanie do kupowania ryb. A co jest w rybach? Dokładnie to co przez dziesiątki lat spływa rzekami z całego świata. Myślę, że ryby żyją w najbardziej skażonej przez człowieka części środowiska. Pani, jako ekspert (?), nic o tym nie wspomina, np. o rtęci. Trzeba też wspomnieć o tym co oprócz odrobiny ryby zawierają tzw. przetwory rybne/konserwy/słoiki: roundup-owany olej rzepakowy (patrz: glifosat), E 211: benzoesan sodu i inne „substancje wzbogacające”, a te bez konserwantów zawierają ocet spirytusowy, który niby nie jest konserwantem, tylko regulatorem kwasowości, podobnie jak kwasek cytrynowy (uwaga nic nie ma wspólnego z cytryną!) jest potrzebny w dżemie z czerwonych (kwaśnych!) porzeczek, że to regulator kwasowości – to zwykły konserwant, który zabija drobnoustroje – przed chlewniami umieszcza się maty nim nasączone, żeby na kołach samochodów nie przenieść choroby.
Ocena komentarza: warty uwagi (3) !
odpowiedz na ten komentarz