Stali się fanami zdrowego stylu życia i jednocześnie przepadają za smacznym jedzeniem, a zwłaszcza za pysznymi deserami. Połączyli te dwa wątki, czego rezultatem stał się bogaty zbiór zdrowych przepisów. Oto przepisy Michała i Asi na słodkości.
Sernik dyniowy
Składniki:
(wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej)
około 1 kg dyni hokkaido
500 g twarogu
50 g masła klarowanego
4 czubate łyżki mąki owsianej
4 jajka
garść rodzynek
Wykonanie: Dynię hokkaido należy pokroić na osiem części, wyjąć pestki z włóknistą częścią miąższu i upiec do miękkości (około godzinę w 180 stopniach C). Następnie obieramy ją (powinno być około 0,5 kg). Dynię łączymy z twarogiem oraz masłem i miksujemy wszystko na bardzo gładką masę. Dodajemy mąkę i nadal miksujemy przez kolejne 30 sekund. Następnie wbijamy po jednym jajku (po każdym miksujemy przez 30 sekund). Do ciasta wrzucamy rodzynki, mieszamy łyżką, a następnie wylewamy masę serową do formy o średnicy 22 cm. Pieczemy 15 minut w 175 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 125 st. C i piec jeszcze 1½ godziny. Wystudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Ciasto dyniowe
Składniki na foremkę o wymiarach 13x20 cm:
30 g mąki kokosowej (lub owsianej)
100 g mąki owsianej
50 g mąki ryżowej (lub owsiana)
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki przyprawy korzennej
300 g puree z dyni
30 g masła klarowanego
2 jabłka (ok. 300 g), pokrojone w drobną kostkę
2 jajka
Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (tryb góra-dół, bez termoobiegu). Suche składniki dokładnie wymieszać i odstawić. Puree z dyni wymieszać z jabłkami i rozpuszczonym masłem klarowanym (my do lekko ciepłego puree dodajemy masło i czekamy chwilę – samo się rozpuści; nie trzeba rozpuszczać go oddzielnie w garnku). Jajka dokładnie ubić i wymieszać z powstałą masą. Suche składniki połączyć z mokrymi i krótko wymieszać. Piec 60 minut (można krócej, jeśli po 50-55 minutach do patyczka wkłutego w ciasto nie przyklejają się jego kawałki).
Gofry dyniowe
Składniki na 4 sztuki:
240 g puree z dyni (ok. 300 g surowej w przypadku dyni hokkaido)
100 ml maślanki, mleka lub wody
130 g jabłka, startego na tarce o drobnych oczkach lub zmiksowanego na gładką masę
1 jajko
200 g mąki owsianej
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki masła klarowanego
Wykonanie: Wszystkie składniki, z wyjątkiem masła klarowanego, dokładnie wymieszać w taki sposób, aby ciasto miało gładką konsystencję. Odstawić na co najmniej półgodziny. Masa ma być bardzo gęsta (trochę gęstsza niż na placki). Następnie porządnie rozgrzać gofrownicę, rozpuścić na niej masło i usmażyć pierwszy gofr. Kolejne smażyć już bez tłuszczu.
Placki dyniowe
Składniki na około 7 sztuk:
250 g puree z dyni lub surowej dyni startej na tarce o drobnych oczkach
1 jajko
½ szklanki mleka
50 g wiórków kokosowych
100 g mąki owsianej
50 g mąki żytniej
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1 jabłko pokrojone w drobną kostkę
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 175 st. C, tryb góra-dół, bez termoobiegu (placki można też usmażyć na suchej patelni). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uzyskując konsystencję placków. Piec 30 minut.
Składniki:
(wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej)
około 1 kg dyni hokkaido
500 g twarogu
50 g masła klarowanego
4 czubate łyżki mąki owsianej
4 jajka
garść rodzynek
Wykonanie: Dynię hokkaido należy pokroić na osiem części, wyjąć pestki z włóknistą częścią miąższu i upiec do miękkości (około godzinę w 180 stopniach C). Następnie obieramy ją (powinno być około 0,5 kg). Dynię łączymy z twarogiem oraz masłem i miksujemy wszystko na bardzo gładką masę. Dodajemy mąkę i nadal miksujemy przez kolejne 30 sekund. Następnie wbijamy po jednym jajku (po każdym miksujemy przez 30 sekund). Do ciasta wrzucamy rodzynki, mieszamy łyżką, a następnie wylewamy masę serową do formy o średnicy 22 cm. Pieczemy 15 minut w 175 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 125 st. C i piec jeszcze 1½ godziny. Wystudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Ciasto dyniowe
Składniki na foremkę o wymiarach 13x20 cm:
30 g mąki kokosowej (lub owsianej)
100 g mąki owsianej
50 g mąki ryżowej (lub owsiana)
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki przyprawy korzennej
300 g puree z dyni
30 g masła klarowanego
2 jabłka (ok. 300 g), pokrojone w drobną kostkę
2 jajka
Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (tryb góra-dół, bez termoobiegu). Suche składniki dokładnie wymieszać i odstawić. Puree z dyni wymieszać z jabłkami i rozpuszczonym masłem klarowanym (my do lekko ciepłego puree dodajemy masło i czekamy chwilę – samo się rozpuści; nie trzeba rozpuszczać go oddzielnie w garnku). Jajka dokładnie ubić i wymieszać z powstałą masą. Suche składniki połączyć z mokrymi i krótko wymieszać. Piec 60 minut (można krócej, jeśli po 50-55 minutach do patyczka wkłutego w ciasto nie przyklejają się jego kawałki).
Gofry dyniowe
Składniki na 4 sztuki:
240 g puree z dyni (ok. 300 g surowej w przypadku dyni hokkaido)
100 ml maślanki, mleka lub wody
130 g jabłka, startego na tarce o drobnych oczkach lub zmiksowanego na gładką masę
1 jajko
200 g mąki owsianej
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki masła klarowanego
Wykonanie: Wszystkie składniki, z wyjątkiem masła klarowanego, dokładnie wymieszać w taki sposób, aby ciasto miało gładką konsystencję. Odstawić na co najmniej półgodziny. Masa ma być bardzo gęsta (trochę gęstsza niż na placki). Następnie porządnie rozgrzać gofrownicę, rozpuścić na niej masło i usmażyć pierwszy gofr. Kolejne smażyć już bez tłuszczu.
Placki dyniowe
Składniki na około 7 sztuk:
250 g puree z dyni lub surowej dyni startej na tarce o drobnych oczkach
1 jajko
½ szklanki mleka
50 g wiórków kokosowych
100 g mąki owsianej
50 g mąki żytniej
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1 jabłko pokrojone w drobną kostkę
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 175 st. C, tryb góra-dół, bez termoobiegu (placki można też usmażyć na suchej patelni). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uzyskując konsystencję placków. Piec 30 minut.
Więcej przepisów - www.zezdrowiemmidosmaku.com
Komentarze (3)
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Ania22 #2742973 | 37.120.*.* 5 cze 2019 19:37
Hej, chciałabym tym sposobem spotkać fajnego faceta na resztę życia. Ja 25 letnia przy talii blondynka po nieudanym związku, wiek nie ma znaczenia, jesteś sam ? Pisz do mnie na portalu: ***hotprofil.pl***
!
odpowiedz na ten komentarz
QeSaDiLa #2724052 | 194.99.*.* 28 kwi 2019 15:07
Wow! Świetny przepis. Muszę koniecznie wypróbować! Dawno nie jadłam takich wspaniałości. Wcześniej gotowałam i piekłam dzięki przepisom z e-booka Fit Słodycze, ale teraz cały miesiąc mam post by przygotować się do zawodów. Zatem proszę także o kciuki!
!
odpowiedz na ten komentarz
Miii #2606944 | 212.180.*.* 23 paź 2018 08:42
A w przepisie do sernika nie ma cukru ani żadnego słodzidła????
!
odpowiedz na ten komentarz
pokaż odpowiedzi (1)