5 kroków do zdrowych jelit

2019-01-15 17:00:00 (ost. akt: 2019-01-16 15:19:14) Artykuł sponsorowany

Podziel się:

Jelita, to inaczej centrum dowodzenia całego organizmu – zależy od nich praca wszystkich narządów i gruczołów. Już Hipokrates twierdził, że wszystkie choroby mają swój początek w jelitach.

Od czasów Hipokratesa upłynęło dużo czasu, ale jego słowa nie straciły na znaczeniu, gdyż nie ma mowy o zdrowiu, bez zdrowego przewodu pokarmowego. Jelita traktuje się często jak „czarną owcę” w naszej anatomii, uważając je za narząd nieciekawy, a czasami wręcz wstydliwy. Jak się okazuje niesłusznie. Rola przewodu pokarmowego dla zdrowia całego organizmu jest bardziej istotna, niż nam się wydaje. Układ trawienny nie tylko odpowiada za trawienie i wchłanianie składników odżywczych z pożywienia oraz za wydalanie zbędnych substancji, ale jest także największym organem w układzie odpornościowym człowieka. Ponad dwie trzecie limfocytów w naszym organizmie znajduje się w wyściółce jelita cienkiego. To stąd rozprzestrzeniają się po całym ustroju, wysyłając sygnały mające wpływ na odporność pozostałych części organizmu. Czasem, dla dobrego działania jelit niezbędny jest probiotyk.
W naszym ciele jest 10 razy więcej bakterii niż ludzkich komórek! W samych jelitach mamy ich 1-2 kg! Jest ich tyle, że do tej pory wszystkie nie zostały zidentyfikowane.

Wiesz, że szczury hodowane całkowicie sterylnie nie są w stanie przeżyć kontaktu ze świeżym powietrzem? My też nie przeżylibyśmy po całkowitej sterylizacji jelit.


Mikroorganizmy są dla nas warunkiem przetrwania. Jeśli jesteś z nimi w dobrych relacjach będą najlepszymi przyjaciółmi Twojego zdrowia. Jeśli jednak im podpadniesz, uwierz, że potrafią nieźle namieszać i bardzo utrudnić życie.

Symptomy świadczące o zaburzeniach mikroflory jelitowej:


- Refluks i zgaga,
- Zaparcia, biegunki, wzdęcia, gazy, zaburzenia trawienia i wchłaniania
- Depresja, zespół chronicznego zmęczenia
- Zespół jelita drażliwego
- Choroby zapalne jelit
- Autoimmunologie
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- AZS
- Choroby nowotworowe
- Osłabienie odporności, nawracające infekcje dróg oddechowych, ucha, zatok, układu moczowo-płuciowego,
- Nadwaga i otyłość
- Autyzm
Jeśli pragniemy dobrze się czuć we własnym ciele, żyć długo i szczęśliwie, mamy w tej dziedzinie wspaniałego sprzymierzeńca: swoje jelita! Ale pod warunkiem, że zechcemy o nie mądrze zadbać. Oto 5 kroków do szczęśliwych i zdrowych jelit.

KROK 1 do zdrowych jelit: nieprzetworzona żywność


Pierwszym krokiem, do zdrowszych jelit, jest wyrzucenie z diety produktów, które nie sprzyjają odbudowaniu flory bakteryjnej. Zdrowa, nieprzetworzona dieta jest kluczem do szczęśliwych jelit. Ważne: dieta powinna być dostosowana do danej osoby. Nie każdy toleruje wszystkie produkty. Przy problemach jelitowych warto ograniczyć nabiał, który często powoduje problemy czy zboża (zwłaszcza pszenicę, jęczmień, żyto) – głównie ze względu na lektyny, które mogą powodować stany zapalne. Należy przede wszystkim zrezygnować z wszelkiego rodzaju cukru, produktów z białej mąki, które rozkładają się w organizmie na cukry proste, a także pożywienia wzbogaconego o konserwanty i barwniki. Najlepiej, by dieta składała się z produktów bez składu (nieprzetworzonych)czyli z: owoców, warzyw, mięsa, ryb, jaj oraz kasz i ryżu. Korzystne działanie regulacyjne na jelita wywierają produkty bogate w „żywe kultury bakterii” czyli probiotyki. Idealnym, naturalnym probiotykiem są kiszonki, w tym soki z kiszonych warzyw i owoców.

KROK 2: dobre nawodnienie organizmu


Drugim, ważnym krokiem jest odpowiednie nawodnienie organizmu, które wspiera trawienie, nawilża błony śluzowe, a co najważniejsze umożliwia wchłanianie pokarmu w jelitach. Jest ważnym elementem zrównoważonej diety. Przyjmowanie płynów w odpowiedniej ilości gwarantuje utrzymanie wewnętrznej równowagi oraz prawidłowe funkcjonowanie komórek. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy mieć zaparcia, problemy z perystaltyką jelit, słabe błony śluzowe czy nadżerki. Do prawidłowo funkcjonowania organizm każdego dnia potrzebuje minimum 1,5–2 litrów płynów.

KROK 3: regularny cykl dobowy. Dlaczego jest ważny dla jelit?


Trzecim krokiem jest uregulowany rytm dobowy. Najnowsze badania wykazują, że skład mikrobiomu jelitowego może się wiązać ze zdolnością do spokojnego, wielogodzinnego snu lub odwrotnie – sprawia, że nasz nocny odpoczynek nie daje nam takiej regeneracji, jakbyśmy chcieli. Naukowcy badający związek pomiędzy snem a mikrobiomem dopiero odkrywają, że ekosystem drobnoustrojów może wpływać na fizjologiczne funkcje snu na wiele różnych sposobów. Mikrobiom jelitowy prawdopodobnie zmienia nasze rytmy dobowe, cykl snu i czuwania, a także wpływa na hormony regulujące sen i czuwanie. Podczas snu regeneruje się cały organizm i oczyszcza z toksyn. Sen poprawia odporność na stres. Najlepiej spać między 22 a 6 rano. Późne chodzenie spać zaburza nasz rytm dobowy, sprawia że wydziela się mniej melatoniny, która także ma działanie ochronne.

KROK 4: umiejętność radzenia sobie ze stresem


Czwartym krokiem jest umiejętne zarządzanie stresem. Stres jest definiowany jako nagłe zaburzenie równowagi organizmu i wpływa nie tylko na psychikę człowieka. W obrębie przewodu pokarmowego może wpływać m.in. na motorykę, wydzielanie gruczołów, funkcjonowanie błony śluzowej czy przepływ w drobnych naczyniach krwionośnych. Stres wpływa na zmiany w naszym mikrobiomie. Wiadomo, że osoby żyjące w przewlekłym stresie czy mające zaburzenia depresyjne mają inny, zmieniony skład mikrobiomu jelitowego w stosunku do osób zdrowych i żyjących w mniejszym stresie. Warto więc znaleźć sposoby na radzenie sobie ze stresem.

KROK 5: probiotyk dobrany do potrzeb organizmu


Ostatnim, najważniejszym krokiem jest odpowiedni dobór probiotyków, które wspomogą prawidłowe trawienie. Celem stosowania probiotyków jest zwiększenie populacji bakterii prozdrowotnych i eliminacja chorobotwórczych patogenów, zarówno grzybów jak i bakterii. Probiotyki są niezbędne, przy obecnym stylu życia. Antybiotyki, leki, toksyny, pestycydy, stres – to wszystko zaburza równowagę naszej mikroflory jelitowej. Dobre bakterie w jelitach produkują witaminy, wyłapują związki toksyczne i rakotwórcze, wspomagają trawienie. Jednak probiotyk, probiotykowi nie równy.

Jakie informacje powinien zawierać dobry probiotyk?


- Dokładne określenie wszystkich szczepów – mamy podane konkretne nazwy i oznaczenia szczepu, np.: Lactobacillus rhamnosus R0011, Lactobacillus helveticus R0052
- Informację o udokumentowanej klinicznie skuteczności i bezpiecznym działaniu.
- Datę ważności - producent gwarantuje do końca daty ważności określoną, minimalną ilość żywych bakterii w produkcie
- Informację o odpowiedniej dawce – na opakowaniu probiotyku szukajmy również informacji o tym, jaką liczbę bakterii zawiera
- Informację o metodzie produkcji i przechowywania
- Powinien mieć w sobie dodatek prebiotyku.
Wszystkie powyższe informacje zawiera probiotyk N°1 ProBiotic marki Lab One. Jest to szczególnie wyjątkowy gdyż oprócz bakterii probiotycznych zawiera również prebiotyk, który zwiększa aktywność bakterii probiotycznych, ułatwiając ich namnażanie w przewodzie pokarmowym. Myślicie, że tylko prebiotyk sprawia, że jest taki skuteczny? Otóż nie! Probiotyki marki Lab One są produkowane według jednej z najlepszych metod technologicznych. Opatentowana technologia mikrokapsułkowania zastosowana w N°1 ProBiotic, to technologia powlekania bakterii probiotycznych ochronną warstwą. Każda komórka została pokryta stopionymi kropelkami lipidów, otaczającymi ją w 100%. Zastosowany proces technologiczny zwiększył odporność szczepów oraz dał gwarancję ich żywotności w trudnych warunkach przewodu pokarmowego, zabezpieczając bakterie probiotyczne przed kwasem solnym i solami żółci.
Czy N°1 ProBiotic marki Lab One, to idealny probiotyk? Zdecydowanie tak!
https://m.wm.pl/2019/01/orig/probiotic-522057.jpg
Hasło MEDFOOD20 upoważnia do 20% zniżki na całą ofertę na www.sklep.lab1.com

Adrianna Tucholska – dietetyk, specjalność profilaktyka zdrowotna oraz żywienie w sporcie.
https://m.wm.pl/2019/01/orig/adrianna-522050.jpg

Jej misją jest dzielenie się wiedzą oraz doświadczeniem, jak również motywowanie i inspirowanie do zmiany. Ogromną satysfakcję i motywacje do pracy czerpie z sukcesów swoich klientów, którzy dzięki odpowiednio dobranej diecie odzyskują energię i zmieniają sposób myślenia.

W Poradni MedFood specjalizuje się w układaniu jadłospisów. Chce wszystkim udowodnić, że dieta to nie głodówki i liczenie kalorii, ale świadome odżywianie zgodne z naszą naturą, które może być smaczne i proste.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Natalia #2672290 | 92.2.*.* 30 sty 2019 17:05

    Układ “płuciowy”? Nie slyszałam

    ! - + odpowiedz na ten komentarz