Wielu osobom nazwa Colostrum niemal nic nie mówi, aczkolwiek większość z nas ma z nim do czynienia zaraz po urodzeniu.
Colostrum, inaczej siara bydlęca lub młodziwo, jest substancją wydzielaną przez gruczoły mleczne ssaków w ostatnim okresie ciąży aż do kilkudziesięciu godzin po porodzie. W kilku następnych dniach wydzielina ta przemienia się w mleko matki. Dla wielu gatunków zwierząt spożywanie Colostrum jest życiowo niezbędne, ponieważ stanowi to warunek, by ich młode przeżyły kilka pierwszych, krytycznych dni bezpośrednio po porodzie. Siara posiada charakterystyczną, żółtą barwę, większą gęstość i lekko kwaśny odczyn (pH = 6,4). Skład ilościowy i jakościowy jest inny, niż mleko pozyskiwane w późniejszym okresie po połogu. Krowie Colostrum jest ok. 100 razy silniejsze w swym biologicznym działaniu i zawiera więcej imunoglobuliny, aniżeli Colostrum ludzkie. Podstawową rolą Colostrum jest wyposażenie bezbronnego jeszcze organizmu noworodka w formę macierzyńskiej imunoglobuliny, która chroni głównie błonę śluzowa przewodu pokarmowego.
Siara mleka krowiego zawiera około 250 naturalnych związków chemicznych. Stężenie tych substancji jest prawie 40-krotnie większe niż w mleku wytwarzanym w okresie późniejszym. Najistotniejszym elementem składowym siary są białka, które tworzą do 60% suchej masy. Na szczególną uwagę zasługują immunoglobuliny i regulatory odporności, takie jak laktoperoksydaza, oksydaza ksantynowa, tymozyna, lizozym, laktoalbumina, trypsyna i laktoferyna. W jej skład wchodzą też węglowodany, tłuszcze, minerały (chlor, chrom, wapń, cynk, fosfor, glin, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, żelazo), czynniki wzrostu i pochodne kwasów nukleinowych. Jest doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP i C.
Najbardziej aktywnym immunologicznie składnikiem siary jest laktoferyna, której kluczową rolą jest przeciwdziałanie różnego rodzaju infekcjom i to właśnie laktoferyna spośród wszystkich składników siary charakteryzuje się najszerszym spektrum działania. Do najważniejszy należą właściwości przeciwwirusowe, antygrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne. Stężenie laktoferyny w siarze jest nawet 10 razy większe niż w mleku dojrzałym. Składnikiem siary, który ma kluczowe znaczenie dla noworodków jest immunoglobulina A. Immunoglobulina A pełni główną rolę w ochronie przed infekcjami błon śluzowych organizmu: układu oddechowego, pokarmowego, moczowo-płciowego. Blokuje bowiem adhezję patogenów do błon śluzowych, przez co utrudnia ich penetracje i kolonizację. Co więcej neutralizuje toksyny, które są przez nie wytwarzane. Stężenie immunoglobuliny A w siarze jest nawet 100 razy większe niż w mleku dojrzałym. Kolejne składniki colostrum - lizozym i laktoperoksydaza - współdziałając z laktoferyną wykazują właściwości antybakteryjne. Z kolei laktoalbumina wykazuje właściwości przeciwwirusowe, poprzez hamowanie aktywności enzymów wirusowych: proteazy i integrazy. Kazeina natomiast stymuluje ogólnoustrojową odpowiedź na zakażenie a także hamuje infekcje wirusowe.
Suplementacja preparatami siary bydlęcej wpływa przede wszystkim pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego i poprawę stanu zdrowia układu pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość immunoglobulin oraz szerokie spektrum właściwości colostrum stosuje się we wspomaganiu leczenia chorób infekcyjnych
• Chorobach zakaźnych - colostrum należy stosować w trakcie trwania chorób wirusowych, zwłaszcza dróg oddechowych lub przy wirusowych zapaleniach wątroby takich jak żółtaczka . Głównie w celu skrócenia czasu trwania choroby. Podróżując za granicę, dobrze jest zaopatrzyć się w kilka kapsułek z Colostrum, jako środka zapobiegawczego na wypadek choroby lokomocyjnej np. biegunki czy roztroju żołądka. Dotyczy to zwłaszcza pacjentów mających osłabiony system imunologiczny, cierpiących na chroniczne dolegliwości np. roztrój żołądka. Odnosi się to także do pacjentów po chemoterapii, chorych na AIDS i niemoc starczą. Działanie przeciwwirusowe oparte jest o kilka mechanizmów, między innymi bezpośrednim wiązaniem białka do cząstek wirusowych czy blokowaniu koreceptorów komórkowych wirusa.
• Chorobach naczyń krwionośnych – obecnie uważa się, że za powstanie aterosklerozy i choroby naczyń krwionośnych odpowiada zmniejszona odporność organizmu. Np. u 80% pacjentów choroba serca powiązana jest z wytwarzaniem aterosklerotycznych plam na tętnicy, połączone z obecnością chlamydii [bardzo małego typu bakterii]. Colostrum powoduje polepszenie stanu antybakteryjnej odporności, usuwając autoreakcję przeciw tkankom serca i tym samym broni organizm przed rozwojem aterosklerotycznych zmian. Dodatkowo czynniki GH i IGF zwiększają HDL. Wzrostowe czynniki colostrum prowadzą do regeneracji tkanki mięśnia sercowego i tworzenia się nowych naczyniek
• Chorobach nowotworowych - mimo, iż nie można jednoznacznie powiedzieć, że colostrum jest remedium na nowotwory, zawarta w nim laktoferyna ma udowodnione działanie zmniejszające rozwój komórek rakowych, m.in. poprzez indukowanie ich apoptozy, hamowanie wzrostu i proliferacji oraz podnoszenie poziomu cytokin antynowotworowych (np. IL-18). Już sam fakt, że w organizmie mogą rozwinąć się w sposób niekontrolowany komórki nowotworowe, jest oznaką załamania się funkcji odpornościowych organizmu. Zarówno chemio- jak i radioterapia taką dysfunkcjonalność tylko jeszcze pogłębia. W ostatnich 20 latach znane są także cytokiny które są obecne w składzie Colostrum. Substancje te zostały skrupulatnie przetestowane i sprawdzone pod kątem ich wykorzystania przy leczeniu raka. W tym przypadku działanie colostrum ma charakter prewencyjny i profilaktyczny.
• Cukrzycy - Przy rozwoju cukrzycy typu I, występującej zwłaszcza u dzieci, najważniejszą rolę odgrywa autoimunologiczne uszkodzenie komórek produkujących insulinę. Osłabienie tego systemu odpornościowego może spowodować nawet zwykła infekcja wirusowa. W tym przypadku colostrum może spełniać funkcję głównie zapobiegawczą. W cukrzycy typu II występuje głownie zmniejszona wrażliwość tkanki na insulinę.
• Gojeniem się ran - Niektóre komponenty wchodzące w skład colostrum wpływają również na lepsze gojenie się ran. Chodzi tu głownie o gojenie się tkanek zniszczonych przez chorobę wrzodową, operacjami chirurgicznymi czy w wyniku oparzeń. W tych przypadkach stosowany bywa Colostrum w proszku, jako środek dezynfekujący.
• Braku odporności - Zostało udowodnione, że u chorych u których nastąpiło osłabienie systemu odpornościowego, regularne zażywanie Colostrum odnosi pozytywny, terapeutyczny skutek. Za to odpowiedzialny jest głównie protein bogaty w prolin PRP, który np. zmniejsza nadprodukcję T limfocytu. Dotyczy to głownie schorzeń leczonych w przychodniach reumatologicznych i imunologicznych : reumatyczny artretyzm, choroba Bechtera, lupus erymathodes, sklerodermia, myastenia, rozproszona skleroza, alergie, astma, tzw. Choroba Crohna, kolitidia czy celiakia.
• Treningach sportowych - Colostrum jest suplementem polecanym dla sportowców, m.in. ze względu na jego zdolność do zmniejszania procesów zapalnych (wynikających z powstałych podczas treningu mikrouszkodzeń włókien mięśniowych), działanie anaboliczne (przekładające się na rozbudowę i wzmocnienie masy mięśniowej), regulację i wzmocnienie odporności (zmniejszającym podatność na infekcje, które wymuszają przerwy w treningach).
• przeciwalergiczne – kolostrynina zmniejsza również objawy alergii dzięki zdolności do obniżania poziomu przeciwciał IgE (odpowiedzialnych za reakcję alergiczną typu natychmiastowego), a także produkcję śluzu w drogach oddechowych.
• przeciwgrzybiczne – laktoferyna zawarta w siarze wykazuje działanie przeciwgrzybiczne m.in. przeciw Candida albicans, którego przerost w organizmie daje objawy tzw. kandydozy, czyli grzybicy. Działanie laktoferyny w tym aspekcie polega m.in. na uszkodzeniu błony komórkowej i mitochondrialnej
• hipotensyjne – zawarta w siarze kazeina ma właściwości obniżania ciśnienia krwi, a jej mechanizm podobny jest do stosowanych w medycynie inhibitorów enzymu konwertazy angiotensyny;
Colostrum jest odpowiednie zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dla zdrowych w celach profilaktycznych, a dla chorych jako znacząca pomoc w procesie leczenia.
Suplementacja siarą bydlęcą ze względu na jej naturalne pochodzenie jest wysoce bezpieczna w stosowaniu i powinna przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Firma LAB ONE wypuściła na rynek N°1 Colostrum PRO jedne z najlepszych suplementów Colostrum na rynku polskim. Do produkcji pozyskują wyłącznie substancję pobieraną do 4 godzin po porodzie. W każdej kapsułce zamknięto siarę bydlęcą standaryzowaną na 40% IgG. Dzięki zastosowaniu zaawansowanej technologii liofilizacji produkt N°1 Colostrum PRO zachowuje pełną bioaktywność i odpowiada jakości i właściwościom świeżo pobranej substancji.
Najważniejszym przeciwwskazaniem do stosowania colostrum jest alergia na białka mleka.
Hasło MEDFOOD20 upoważnia do 20% zniżki na całą ofertę na www.sklep.lab1.com
Adrianna Tucholska – dietetyk, specjalność profilaktyka zdrowotna oraz żywienie w sporcie.
Jej misją jest dzielenie się wiedzą oraz doświadczeniem, jak również motywowanie i inspirowanie do zmiany. Ogromną satysfakcję i motywacje do pracy czerpie z sukcesów swoich klientów, którzy dzięki odpowiednio dobranej diecie odzyskują energię i zmieniają sposób myślenia.
W Poradni MedFood specjalizuje się w układaniu jadłospisów. Chce wszystkim udowodnić, że dieta to nie głodówki i liczenie kalorii, ale świadome odżywianie zgodne z naszą naturą, które może być smaczne i proste.
Źródła:
1. Petr Formanek “Colostrum”
2. Altomare A., Fasoli E., Colzani M., Paredes Parra X. M., Ferrari M., Cilurzo F., Rumio C., Cannizzaroa L., Carini M., Righetti P. G., Aldini G.: An in depth proteomic analysis based on ProteoMiner, affinitychromatography and nano-HPLC–MS/MS to explain the potentialhealth benefits of bovine colostrum. „Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis” 2016, nr 121, 297-306;
3. Mero A., Miikkulainen H., Riski J., Pakkanen R., Aalto J., TAKALA T.: Effects of bovine colostrum supplementation on serum IGF-I, IgG, hormone, and saliva IgA during training. American Physiological Society, 1997
4. Picciano M. F.: Pregnancy and Lactation: Physiological Adjustments, Nutritional Requirements and the Role of Dietary Supplements. „The Journal of Nutrition” 2004, 1997-2002;
5. K. A. Rak, Bronkowska M.: Immunologiczne znaczenie siary. „Hygeia Public Health” 2014, 49(2): 249-254.
Siara mleka krowiego zawiera około 250 naturalnych związków chemicznych. Stężenie tych substancji jest prawie 40-krotnie większe niż w mleku wytwarzanym w okresie późniejszym. Najistotniejszym elementem składowym siary są białka, które tworzą do 60% suchej masy. Na szczególną uwagę zasługują immunoglobuliny i regulatory odporności, takie jak laktoperoksydaza, oksydaza ksantynowa, tymozyna, lizozym, laktoalbumina, trypsyna i laktoferyna. W jej skład wchodzą też węglowodany, tłuszcze, minerały (chlor, chrom, wapń, cynk, fosfor, glin, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, żelazo), czynniki wzrostu i pochodne kwasów nukleinowych. Jest doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP i C.
Najbardziej aktywnym immunologicznie składnikiem siary jest laktoferyna, której kluczową rolą jest przeciwdziałanie różnego rodzaju infekcjom i to właśnie laktoferyna spośród wszystkich składników siary charakteryzuje się najszerszym spektrum działania. Do najważniejszy należą właściwości przeciwwirusowe, antygrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne. Stężenie laktoferyny w siarze jest nawet 10 razy większe niż w mleku dojrzałym. Składnikiem siary, który ma kluczowe znaczenie dla noworodków jest immunoglobulina A. Immunoglobulina A pełni główną rolę w ochronie przed infekcjami błon śluzowych organizmu: układu oddechowego, pokarmowego, moczowo-płciowego. Blokuje bowiem adhezję patogenów do błon śluzowych, przez co utrudnia ich penetracje i kolonizację. Co więcej neutralizuje toksyny, które są przez nie wytwarzane. Stężenie immunoglobuliny A w siarze jest nawet 100 razy większe niż w mleku dojrzałym. Kolejne składniki colostrum - lizozym i laktoperoksydaza - współdziałając z laktoferyną wykazują właściwości antybakteryjne. Z kolei laktoalbumina wykazuje właściwości przeciwwirusowe, poprzez hamowanie aktywności enzymów wirusowych: proteazy i integrazy. Kazeina natomiast stymuluje ogólnoustrojową odpowiedź na zakażenie a także hamuje infekcje wirusowe.
Suplementacja preparatami siary bydlęcej wpływa przede wszystkim pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego i poprawę stanu zdrowia układu pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość immunoglobulin oraz szerokie spektrum właściwości colostrum stosuje się we wspomaganiu leczenia chorób infekcyjnych
W licznych badaniach klinicznych potwierdzono, że siara bydlęca może być pomocna w:
• Chorobach zakaźnych - colostrum należy stosować w trakcie trwania chorób wirusowych, zwłaszcza dróg oddechowych lub przy wirusowych zapaleniach wątroby takich jak żółtaczka . Głównie w celu skrócenia czasu trwania choroby. Podróżując za granicę, dobrze jest zaopatrzyć się w kilka kapsułek z Colostrum, jako środka zapobiegawczego na wypadek choroby lokomocyjnej np. biegunki czy roztroju żołądka. Dotyczy to zwłaszcza pacjentów mających osłabiony system imunologiczny, cierpiących na chroniczne dolegliwości np. roztrój żołądka. Odnosi się to także do pacjentów po chemoterapii, chorych na AIDS i niemoc starczą. Działanie przeciwwirusowe oparte jest o kilka mechanizmów, między innymi bezpośrednim wiązaniem białka do cząstek wirusowych czy blokowaniu koreceptorów komórkowych wirusa.
• Chorobach naczyń krwionośnych – obecnie uważa się, że za powstanie aterosklerozy i choroby naczyń krwionośnych odpowiada zmniejszona odporność organizmu. Np. u 80% pacjentów choroba serca powiązana jest z wytwarzaniem aterosklerotycznych plam na tętnicy, połączone z obecnością chlamydii [bardzo małego typu bakterii]. Colostrum powoduje polepszenie stanu antybakteryjnej odporności, usuwając autoreakcję przeciw tkankom serca i tym samym broni organizm przed rozwojem aterosklerotycznych zmian. Dodatkowo czynniki GH i IGF zwiększają HDL. Wzrostowe czynniki colostrum prowadzą do regeneracji tkanki mięśnia sercowego i tworzenia się nowych naczyniek
• Chorobach nowotworowych - mimo, iż nie można jednoznacznie powiedzieć, że colostrum jest remedium na nowotwory, zawarta w nim laktoferyna ma udowodnione działanie zmniejszające rozwój komórek rakowych, m.in. poprzez indukowanie ich apoptozy, hamowanie wzrostu i proliferacji oraz podnoszenie poziomu cytokin antynowotworowych (np. IL-18). Już sam fakt, że w organizmie mogą rozwinąć się w sposób niekontrolowany komórki nowotworowe, jest oznaką załamania się funkcji odpornościowych organizmu. Zarówno chemio- jak i radioterapia taką dysfunkcjonalność tylko jeszcze pogłębia. W ostatnich 20 latach znane są także cytokiny które są obecne w składzie Colostrum. Substancje te zostały skrupulatnie przetestowane i sprawdzone pod kątem ich wykorzystania przy leczeniu raka. W tym przypadku działanie colostrum ma charakter prewencyjny i profilaktyczny.
• Cukrzycy - Przy rozwoju cukrzycy typu I, występującej zwłaszcza u dzieci, najważniejszą rolę odgrywa autoimunologiczne uszkodzenie komórek produkujących insulinę. Osłabienie tego systemu odpornościowego może spowodować nawet zwykła infekcja wirusowa. W tym przypadku colostrum może spełniać funkcję głównie zapobiegawczą. W cukrzycy typu II występuje głownie zmniejszona wrażliwość tkanki na insulinę.
• Gojeniem się ran - Niektóre komponenty wchodzące w skład colostrum wpływają również na lepsze gojenie się ran. Chodzi tu głownie o gojenie się tkanek zniszczonych przez chorobę wrzodową, operacjami chirurgicznymi czy w wyniku oparzeń. W tych przypadkach stosowany bywa Colostrum w proszku, jako środek dezynfekujący.
• Braku odporności - Zostało udowodnione, że u chorych u których nastąpiło osłabienie systemu odpornościowego, regularne zażywanie Colostrum odnosi pozytywny, terapeutyczny skutek. Za to odpowiedzialny jest głównie protein bogaty w prolin PRP, który np. zmniejsza nadprodukcję T limfocytu. Dotyczy to głownie schorzeń leczonych w przychodniach reumatologicznych i imunologicznych : reumatyczny artretyzm, choroba Bechtera, lupus erymathodes, sklerodermia, myastenia, rozproszona skleroza, alergie, astma, tzw. Choroba Crohna, kolitidia czy celiakia.
• Treningach sportowych - Colostrum jest suplementem polecanym dla sportowców, m.in. ze względu na jego zdolność do zmniejszania procesów zapalnych (wynikających z powstałych podczas treningu mikrouszkodzeń włókien mięśniowych), działanie anaboliczne (przekładające się na rozbudowę i wzmocnienie masy mięśniowej), regulację i wzmocnienie odporności (zmniejszającym podatność na infekcje, które wymuszają przerwy w treningach).
Poza tym, Colostrum wykazuje właściwości:
• przeciwalergiczne – kolostrynina zmniejsza również objawy alergii dzięki zdolności do obniżania poziomu przeciwciał IgE (odpowiedzialnych za reakcję alergiczną typu natychmiastowego), a także produkcję śluzu w drogach oddechowych.
• przeciwgrzybiczne – laktoferyna zawarta w siarze wykazuje działanie przeciwgrzybiczne m.in. przeciw Candida albicans, którego przerost w organizmie daje objawy tzw. kandydozy, czyli grzybicy. Działanie laktoferyny w tym aspekcie polega m.in. na uszkodzeniu błony komórkowej i mitochondrialnej
• hipotensyjne – zawarta w siarze kazeina ma właściwości obniżania ciśnienia krwi, a jej mechanizm podobny jest do stosowanych w medycynie inhibitorów enzymu konwertazy angiotensyny;
Colostrum jest odpowiednie zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dla zdrowych w celach profilaktycznych, a dla chorych jako znacząca pomoc w procesie leczenia.
Suplementacja siarą bydlęcą ze względu na jej naturalne pochodzenie jest wysoce bezpieczna w stosowaniu i powinna przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Firma LAB ONE wypuściła na rynek N°1 Colostrum PRO jedne z najlepszych suplementów Colostrum na rynku polskim. Do produkcji pozyskują wyłącznie substancję pobieraną do 4 godzin po porodzie. W każdej kapsułce zamknięto siarę bydlęcą standaryzowaną na 40% IgG. Dzięki zastosowaniu zaawansowanej technologii liofilizacji produkt N°1 Colostrum PRO zachowuje pełną bioaktywność i odpowiada jakości i właściwościom świeżo pobranej substancji.
Najważniejszym przeciwwskazaniem do stosowania colostrum jest alergia na białka mleka.
Hasło MEDFOOD20 upoważnia do 20% zniżki na całą ofertę na www.sklep.lab1.com
Adrianna Tucholska – dietetyk, specjalność profilaktyka zdrowotna oraz żywienie w sporcie.
Jej misją jest dzielenie się wiedzą oraz doświadczeniem, jak również motywowanie i inspirowanie do zmiany. Ogromną satysfakcję i motywacje do pracy czerpie z sukcesów swoich klientów, którzy dzięki odpowiednio dobranej diecie odzyskują energię i zmieniają sposób myślenia.
W Poradni MedFood specjalizuje się w układaniu jadłospisów. Chce wszystkim udowodnić, że dieta to nie głodówki i liczenie kalorii, ale świadome odżywianie zgodne z naszą naturą, które może być smaczne i proste.
Źródła:
1. Petr Formanek “Colostrum”
2. Altomare A., Fasoli E., Colzani M., Paredes Parra X. M., Ferrari M., Cilurzo F., Rumio C., Cannizzaroa L., Carini M., Righetti P. G., Aldini G.: An in depth proteomic analysis based on ProteoMiner, affinitychromatography and nano-HPLC–MS/MS to explain the potentialhealth benefits of bovine colostrum. „Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis” 2016, nr 121, 297-306;
3. Mero A., Miikkulainen H., Riski J., Pakkanen R., Aalto J., TAKALA T.: Effects of bovine colostrum supplementation on serum IGF-I, IgG, hormone, and saliva IgA during training. American Physiological Society, 1997
4. Picciano M. F.: Pregnancy and Lactation: Physiological Adjustments, Nutritional Requirements and the Role of Dietary Supplements. „The Journal of Nutrition” 2004, 1997-2002;
5. K. A. Rak, Bronkowska M.: Immunologiczne znaczenie siary. „Hygeia Public Health” 2014, 49(2): 249-254.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez