Wolne od GMO czy z GMO?

2019-07-08 14:49:11 (ost. akt: 2019-07-09 14:17:38)

Podziel się:

Nowoczesne technologie wykorzystywane są w procesie produkcji żywności, aby zaspokoić rosnący popyt ludności na artykuły spożywcze.

Budzą one także obawy społeczeństwa czy aby na pewno żywność, która trafia na nasze stoły jest bezpieczna. Najwięcej wątpliwości rodzi żywność modyfikowana genetycznie, która poddana procesom inżynierii genetycznej staje się odporna na szkodliwe czynniki zewnętrzne, posiada dłuższy termin przydatności do spożycia oraz obdarzona jest intensywnym kolorem. Z drugiej zaś strony konsumenci nie życzą sobie, by ingerencja technologiczna na poziomie genów w żywności w jakikolwiek sposób wpływała na organizm człowieka.

Dlatego też bardzo istotne jest właściwe oznakowanie produktu, które w klarowny i niebudzący wątpliwości sposób da pewność, że wybierana żywność, która trafia do koszyka wolna jest od GMO.

To właśnie jasna informacja o składzie produktu na opakowaniach daje gwarancje jakości produktu i decyduje o jego zakupie. Regulacje w zakresie przepisów prawa żywnościowego stoją na stanowisku, że konsumentom należy dać szansę dokonania świadomego wyboru produktu, zwłaszcza że nasze społeczeństwo jest coraz bardziej wyedukowane w zakresie wpływu zdrowie spożywanej żywności.

Dlatego też producenci wychodząc naprzeciw aktualnym wymaganiom zamieszczają na etykiecie coraz więcej treści o właściwościach żywieniowych artykułów spożywczych i w ten sposób bezpośrednio komunikują się z nabywcą. Dotyczy to szczególnie znakowania żywności wolnej od GMO.
W sklepie otrzymujemy produkt finalny z tą informacją, ale czy na etapie produkcji nie zastosowano procesów modyfikacji genetycznej?

Tutaj z pomocą przychodzi nam Standard Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności ”Bez GMO” opracowany przez Polską Izbę Mleka i dedykowany podmiotom branży mleczarskiej, począwszy od zakładów mleczarskich, przez gospodarstwa rolne po firmy zajmujące się transportem, handlem, produkcją oraz dystrybucją mieszanek paszowych i dodatków. Co zawiera standard? Znajdziemy w nim opis systemu, niezbędną dokumentacje, ocenę systemu, kalkulację nakładów czasowych, wymagania i procedury jakie należy wprowadzić by otrzymać certyfikat potwierdzający, że wyprodukowany artykuł spożywczy rzeczywiście jest wolny do GMO. Oznakowanie wprowadzone przez Polską Izbę Mleka gwarantuje, że cały proces przebiegł z uwzględnieniem najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa żywności.

Wszystkie przedsiębiorstwa zainteresowane pozyskaniem standardu zapraszamy na stronę www.izbamleka.pl/wolne-od-gmo/, gdzie znajdują się szczegółowe informacje o certyfikacji lub do kontaktu z Polską Izbą Mleka pod adresem nongmo@izbamleka.pl.
Kampania „Wolne od GMO” jest sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB