Obecna sytuacja wymusza na nas całkowitą reorganizację stylu życia. Szczególnie mocno odczuwają to dzieci, których energia nie może zostać spożytkowana w szkole lub na podwórku.
Uziemienie w domu przez tyle tygodni i brak ruchu, potęgowane pokusą sięgnięcia po coś kalorycznego, szybko powoduje przyrost kilogramów. Jak alarmowali naukowcy przed wybuchem epidemii koronawirusa problem otyłości dotyczył już 124 milionów dzieci i nastolatków na świecie. W Polsce szacunki dotyczące tego problemu obejmowały około 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym oraz około 22% młodzieży do 15 roku życia. Dlatego też powinniśmy uczynić wszystko by te statystki nie wzrosły, zwłaszcza, że otyłość nie pomaga w walce z koronawirusem.
Zawalczmy więc o nasze zdrowie i zdrowie naszych dzieci wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe, które powinny być stosowane przez całą rodzinę. W jadłospisie nie może zabraknąć takich produktów jak:
- warzywa i owoce będących źródłem wielu witamin m.in. witaminy C, minerałów, błonnika i w dodatku niskokalorycznych, z których można wyczarować mnóstwo kolorowych sałatek, przyciągających uwagę dzieci. Szczególnie jak na talerzu znajdą się wiosenne nowalijki.
- mleka i jego przetworów bogatych w witaminy z grupy B, jak również witaminę A, D, E. Nie można zapomnieć także o całej gamie minerałów jak: wapń, magnez, potas, cynk oraz dobroczynnych probiotykach, które wspierają przemianę materii i dzięki wysokiej zawartości białka dają uczucie sytości na dłużej. Co więcej produkty mleczne połączone np. z owocami znakomicie gaszą pokusę sięgnięcia po coś słodkiego.
- mięsa, jaja, ryb, roślin strączkowych będących podobnie jak produkty mleczne źródłem pełnowartościowego białka.
- nasion, orzechów, awokado, olejów roślinnych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe.
- pieczywa pełnoziarnistego, ziemniaków, ryżu, makaronu, które składają się z węglowodanów złożonych, będących kopalnią energii.
Oprócz urozmaicenia jadłospisu należy trzymać regularność posiłków co 3-4 godziny w małych porcjach i ich odpowiednią ilość, czyli 4-5 posiłki dziennie. Nie róbmy zapasów i nie marnujmy żywności. Warto planować całotygodniowe menu razem z dzieckiem, wtedy możemy uniknąć jego grymaszenia podczas posiłku. W pierwszej kolejności skontrolujmy zawartość szafek i ugotujmy potrawy z tego co aktualnie posiadamy. Jeżeli kupujemy warzywa i owoce zawsze sprawdzajmy czy nie są uszkodzone lub zepsute.
Kolejną istotną kwestią jest aktywność fizyczna, która została w tym czasie tak mocno ograniczona. Jeżeli posiadamy własne podwórko to angażujmy całą rodzinę w zabawy na świeżym powietrzu lub wiosenne porządki w ogródku. W przypadku zaś mieszkań organizujmy jakąkolwiek gimnastykę. Tu z pomocą przychodzą nam różnego rodzaju filmiki dostępne w portalach internetowych, których pomysły na aktywne spędzanie wolnego czasu można świetnie wykorzystać nawet na małej powierzchni. Co więcej każda forma ruchu powoduje w organizmie wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia i pozwala wyciszyć emocje.
W jaki sposób dbać o prawidłowy tryb życia? Odpowiedzi szukajcie na stronie www.kochammleko.pl i fanpage programu www.facebook.com/mamykotanapunkciemleka dedykowanemu kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka i organizowanej przez Polską Izbę Mleka wraz z Polską Federacją Hodowców Bydła, która zachęca do wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych i promocji mleka i jego przetworów będących źródeł witamin, minerałów i białka.
Zawalczmy więc o nasze zdrowie i zdrowie naszych dzieci wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe, które powinny być stosowane przez całą rodzinę. W jadłospisie nie może zabraknąć takich produktów jak:
- warzywa i owoce będących źródłem wielu witamin m.in. witaminy C, minerałów, błonnika i w dodatku niskokalorycznych, z których można wyczarować mnóstwo kolorowych sałatek, przyciągających uwagę dzieci. Szczególnie jak na talerzu znajdą się wiosenne nowalijki.
- mleka i jego przetworów bogatych w witaminy z grupy B, jak również witaminę A, D, E. Nie można zapomnieć także o całej gamie minerałów jak: wapń, magnez, potas, cynk oraz dobroczynnych probiotykach, które wspierają przemianę materii i dzięki wysokiej zawartości białka dają uczucie sytości na dłużej. Co więcej produkty mleczne połączone np. z owocami znakomicie gaszą pokusę sięgnięcia po coś słodkiego.
- mięsa, jaja, ryb, roślin strączkowych będących podobnie jak produkty mleczne źródłem pełnowartościowego białka.
- nasion, orzechów, awokado, olejów roślinnych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe.
- pieczywa pełnoziarnistego, ziemniaków, ryżu, makaronu, które składają się z węglowodanów złożonych, będących kopalnią energii.
Oprócz urozmaicenia jadłospisu należy trzymać regularność posiłków co 3-4 godziny w małych porcjach i ich odpowiednią ilość, czyli 4-5 posiłki dziennie. Nie róbmy zapasów i nie marnujmy żywności. Warto planować całotygodniowe menu razem z dzieckiem, wtedy możemy uniknąć jego grymaszenia podczas posiłku. W pierwszej kolejności skontrolujmy zawartość szafek i ugotujmy potrawy z tego co aktualnie posiadamy. Jeżeli kupujemy warzywa i owoce zawsze sprawdzajmy czy nie są uszkodzone lub zepsute.
Kolejną istotną kwestią jest aktywność fizyczna, która została w tym czasie tak mocno ograniczona. Jeżeli posiadamy własne podwórko to angażujmy całą rodzinę w zabawy na świeżym powietrzu lub wiosenne porządki w ogródku. W przypadku zaś mieszkań organizujmy jakąkolwiek gimnastykę. Tu z pomocą przychodzą nam różnego rodzaju filmiki dostępne w portalach internetowych, których pomysły na aktywne spędzanie wolnego czasu można świetnie wykorzystać nawet na małej powierzchni. Co więcej każda forma ruchu powoduje w organizmie wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia i pozwala wyciszyć emocje.
W jaki sposób dbać o prawidłowy tryb życia? Odpowiedzi szukajcie na stronie www.kochammleko.pl i fanpage programu www.facebook.com/mamykotanapunkciemleka dedykowanemu kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka i organizowanej przez Polską Izbę Mleka wraz z Polską Federacją Hodowców Bydła, która zachęca do wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych i promocji mleka i jego przetworów będących źródeł witamin, minerałów i białka.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez